Αγορές

Σε τεστ κοπώσεως το χρηματιστήριο


Μεταβλητότητα επικρατεί στο χρηματιστήριο και οι βασικοί δείκτες κινούνται με διακυμάνσεις, καταγράφοντας μικρές  απώλειες. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με αρνητικά πρόσημα – λόγω κεκτημένης ταχύτητας από το χθεσινό κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας. Οι αρχικές απώλειες έχουν περιορισθεί, καθώς ανακάμπτουν οι τραπεζικές μετοχές, που βρέθηκαν στο επίκεντρο πιέσεων.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι η αγορά βρίσκεται σε φάση αναζήτησης ισορροπιών, μετά την ανοδική κίνηση των τελευταίων ημερών, που έφερε τους βασικούς δείκτες στα όρια ισχυρών αντιστάσεων και σε υπερπουλημένα επίπεδα.
Εύλογη και αναμενόμενη η μεταβλητότητα, ώσπου να επιβεβαιωθούν τα επίπεδα νέων στηρίξεων, απ’ όπου μπορεί να ξεκινήσει ο επόμενος κύκλος ανάκαμψης.
Στο επίκεντρο της προσοχής το θέμα των  ενδεχόμενων κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, που έρχεται στο προσκήνιο σε συνδυασμό με τα κυοφορούμενα σχέδια για την  αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι βασικοί δείκτες και πολλά blue chips έχουν υπερβεί διαδοχικές αντιστάσεις και βρίσκονται πλέον σε υπεραγορασμένα επίπεδα. Αυξάνεται λοιπόν η πιθανότητα μιάς διορθωτικής κίνησης, που θα έχει πιθανότατα μικρή χρονική διάρκεια και περιορισμένο εύρος – επαναφέροντας ενδεχομένως τον ΓΔ στη ζώνη συσσώρευσης των τελευταίων εβδομάδων. Κατεύθυνση θα δοθεί πιθανότατα από τις τραπεζικές μετοχές, που παραμένουν βαρόμετρο της αγοράς.

Μετοχές και δείκτες

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε νωρίτερα -2,17% και τώρα έχει ανακάμψει στο -0,70%. Από τις μετοχές του κλάδου θετικό πρόσημο διατηρεί οριακά μόνο η Eurobank (+0,2%). Στον αντίποδα Πειραιώς -2,4%, Alpha -1,5%, Ελλάδος και Attica -1%,  Εθνική -0,7%.

Ο Γενικός Δείκτης κινείται αυτή την ώρα στα υψηλά ημέρας, στις 653 μονάδες, με απώλειες 0,20%).
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 0,30% στις 1.724 μονάδες.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips προηγούνται ΟΛΠ +1,8%, ΑΔΜΗΕ +1%, Βιοχάλκο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Μυτιληναίος +0,8%.
Στο κόκκινο με τις μεγαλύτερες απώλειες ΔΕΗ -2%, Aegean, Jumbo και Σαράντης -0,8%, Coca-Cola, EXAE και ΕΛΠΕ -0,5%.

Διαβάστε επίσης