Αγορές

Πήραν τα κέρδη, φρέναρε το χρηματιστήριο


Μετά από 4 ημέρες ανόδου που έδωσαν περίπου +9% στον τραπεζικό δείκτη, η χρηματιστηριακή αγορά μπαίνει σε κρίσιμη καμπή, με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την περαιτέρω πορεία της σε βραχυχρόνια ορίζοντα. Καθοριστικής σημασίας θα είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο των κόκκινων δανείων και η στάση των ξένων χαρτοφυλακίων, που πρωταγωνίστησαν σ’ αυτό τον κύκλο ανάκαμψης.

Οι ρευστοποιήσεις  βραχυχρόνιων κερδών ανέκοψαν σήμερα  την ανοδική δυναμική που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις αναλυτών που προέβλεπαν ότι ο ΓΔ θα συναντήσει αντίσταση στην περιοχή των 657-664 μονάδων, όπου ενδέχεται να ολοκληρωθεί το «τραπεζοκίνητο» μίνι ράλι.

Κινούμενοι σε μικρό εύρος διακύμανσης με συχνές εναλλαγές κατεύθυνσης, οι βασικοί δείκτες έκλεισαν στα χαμηλά ημέρας, προμηνύοντας συνέχιση των πιέσεων και αρνητικά πρόσημα στο άνοιγμα της αυριανής συνεδρίασης.

Η στάση των funds

Το ζήτημα τώρα είναι αν τα χαρτοφυλάκια του short selling θα επανέλθουν αύριο για να σπρώξουν χαμηλότερα  μετοχές και δείκτες, ρευστοποιώντας ή ανοίγοντας θέσεις short σε τιμές υψηλότερες.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι βασικοί δείκτες και πολλά blue chips έχουν υπερβεί διαδοχικές αντιστάσεις και βρίσκονται πλέον σε υπεραγορσμένα επίπεδα. Αυξάνεται λοιπόν η πιθανότητα μιάς διορθωτικής κίνησης, που θα έχει πιθανότατα μικρή χρονική διάρκεια και περιορισμένο εύρος – επαναφέροντας ενδεχομένως τον ΓΔ στη ζώνη συσσώρευσης των τελευταίων εβδομάδων.
 Κλειδί οι τράπεζες
Κατεύθυνση θα δοθεί πιθανότατα από τις τραπεζικές μετοχές, που παραμένουν βαρόμετρο της αγοράς και βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Η πορεία τους συναρτάται πρωτίστως με τις εξελίξεις στο μέτωπο των κόκκινων δανείων.

Εν αναμονή υιοθέτησης λύσεων με το μικρότερο δυνατό κόστος για τις τράπεζες και με την ότι δεν θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες, η αγορά έδειξε τις τελευταίες  μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα τραπεζικά χαρτιά. Τα επιθετικά  funds άλλαξαν στάση, περιόρισαν ανοιχτές θέσεις και  σήμερα «τεστάρησαν» τη δυναμική της αγοράς.

Μετοχές και δείκτες

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε δύο φορές ενδοσυνεδριακά +2,97%, αλλά την τελευταία ώρα έχασε σχεδόν όλα τα κέρδη, τερματίζοντας στο απόλυτο χαμηλό ημέρας, με +0,29%. Πειραιώς +2,2%, Εθνική +2%, Attica Bank +1,8%, Alpha +0,5%. Στο κόκκινο η Eurobank (-1,4%) και η Τρ. Ελλάδος (-0,4%).

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε υψηλό +0,99% στις 659,20 μονάδες και τερμάτισε στις  654,39 με +0,26%.  Σε περίπτωση που επανέλθει σε ανοδική τροχιά, αντίσταση θα συναντήσει στις 664 μονάδες, ενώ πρώτη βάση στήριξης μπορεί να αποτελέσουν οι 647.
Ο FTASE25 έκλεισε στις 1.729,18 μονάδες, με ανεπαίσθητη μεταβολή -0,01%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+5,6%), η οποία ανακοίνωσε επενδυτικό σχέδιο δημιουργίας νέας μεγάλης ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας.
Ακολούθησαν  Ελλάκτωρ, ΟΛΠ και ΕΧΑΕ +3,6%,  ΔΕΗ +2,7%, Μυτιληναίος +1,8%, ΑΔΜΗΕ και Φουρλής+1,1%.
Στον αντίποδα Motor Oil -2,7%,  Grivalia -1,6%, Τιτάν -1%, Βιοχάλκο -0,7%, ΕΛΠΕ -0,5%.

Στα mid caps πρωταγωνίστησαν μετοχές του ομίλου Κόκκαλη. Intralot +9,7%, MIG  +7,2%, Intracom και ΕΛΤΕΧ Ανεμος +4%, Ιντρακάτ +3%.

Διαβάστε επίσης