Αγορές

Σε σημείο καμπής το ΧΑ, οι τράπεζες δίνουν κατεύθυνση


Νευρικότητα επικρατεί σήμερα στα χρηματιστήρια, εν αναμονή εξελίξεων στα μέτωπα του Brexit και της Συρίας, που έχουν κρατήσει σε αβεβαιότητα τις αγορές τις τελευταίες μέρες.

Με διακυμάνσεις μικρού εύρους και εναλλαγές κατεύθυνσης κινούνται οι βασικοί δείκτες του ΧΑ, ενώ η συναλλακτική κίνηση είναι υποτονική και ο τζίρος χαμηλός (22,8 εκατ. ευρώ σε τρεισήμιση ώρες συνεδρίασης, συν 5,4 εκατ. σε προσυμφωνημένες μεταβιβάσεις πακέτων).

Σημαντικές παράμετροι για τη διαμόρφωση κλίματος στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι οι κινήσεις διευθέτησης του προβλήματος των κόκκινων δανείων και οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από τις αποφάσεις του ΣτΕ που αφορούν περικοπείσες συντάξεις.

Με ενδιαφέρον αναμένεται τώρα η νέα αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας που θα δημοσιοποιήσει την Παρασκευή η S&P.  Η αγορά ομολόγων φαίνεται ότι προεξοφλεί μια θετική αξιολόγηση-αναβάθμιση, οδηγώντας τις αποδόσεις των κρατικών χρεογράφων σε νέα ιστορικά χαμηλά. Η απόδοση του 10ετούς έπεσε σήμερα στο 1,28%, ενώ το 5ετούς προσεγγίζει το 0,51%.

Στο χρηματιστήριο  κατεύθυνση δίνουν οι τραπεζικές μετοχές, που έχουν σημειώσει άνοδο της τάξεως του 15% σε δύο εβδομάδες, επιστρέφοντας στα υψηλά έτους όπου βρίσκονταν τις παραμονές των εκλογών του Ιουλίου.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι βασικοί δείκτες βρίσκονται πλέον σε περιοχές αντιστάσεων, όπου η ανοδική κίνηση μπορεί να ανακοπεί, να επιβραδυνθεί ή να αναστραφεί.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται τώρα στις 869,3 μονάδες, με κέρδη 0,25%. Νωρίτερα πήγε μέχρι τις 870,87 (+0,43%).
 Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 2,157 μονάδες.
 Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,85%, έχοντας κινηθεί μεταξύ +0,14% και +1,13%. Προηγείται η Εθνική με +2,5%. Alpha και Attica +1%, Πειραιώς +0,5%, Eurobank -0,8%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips  ΑΔΜΗΕ +1,7%,  ΔΕΗ +1,3%, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος και Motor Oil +1%, ΕΛΠΕ και Βιοχάλκο +0,9%. Στο κόκκινο μόνον Τιτάν (-0,7%) και Φουρλής (-0,2%)

Διαβάστε επίσης