Αγορές

Χρηματιστήριο: Εν αναμονή του επόμενου κύματος


 Θετικό κλίμα διαμορφώνεται σήμερα στις αγορές, καθώς αμβλύνονται οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στη Συρία, ενώ στο μέτωπο του Brexit φαίνεται ότι μπορεί να βρεθεί λύση  και να αποφευχθεί το αδιέξοδο.
 Στο ΧΑ πρόσθετες σημαντικές παράμετροι διαμόρφωσης κλίματος είναι τα τεκταινόμενα με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και οι κυβερνητικές κινήσεις με στόχο  την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την τόνωση των επενδύσεων και την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η νέα αξιολόγηση  πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την  S&P, που θα δημοσιοποιηθεί αυτή την εβδομάδα.

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν σήμερα οι βασικοί δείκτες, τερματίζοντας μάλιστα σε υψηλά ημέρας, μετά από έντονες ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις. Σε χαμηλά επίπεδα ο ημερήσιος τζίρος (44 εκατ. ευρώ, συν 5,5 εκατ. σε προσυμφωνημένες  μεταβιβάσεις πακέτων). Αυτό υποδηλώνει  στάση αναμονής εκ μέρους των διεθνών funds, που «κάθονται επάνω στα κέρδη» τους.

Στη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων ο τραπεζικός δείκτης έχει σημειώσει άνοδο περίπου 14%, ενώ τα κέρδη του ΓΔ είναι 5,5%. Από την αρχή του έτους οι αποδόσεις είναι αντίστοιχα 86% και 42%.

Υπάρχουν λοιπόν μεγάλα κέρδη  στα μακροπρόθεσμα χαρτοφυλάκια, που μπορεί να αποτελέσουν δέλεαρ προς ρευστοποίηση αν το κλίμα επιδεινωθεί.
Αναλυτές εκτιμούν ότι προς το παρόν η αγορά βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, καθώς  οι βασικοί δείκτες προσεγγίζουν περιοχές ισχυρών αντιστάσεων, όπου απαιτείται αυξημένος τζίρος για να συνεχισθεί η ανοδική κίνηση.

Μετοχές και δείκτες

Ο Γενικός Δείκτης πήγε σήμερα μέχρι τις 867,45 μονάδες (0,56%) και τερμάτισε στις 867,16 με κέρδη 0,53%, κινούμενος σε τροχιά αναάκαμψης την τελευταία ώρα των συναλλαγών.
 Ο  FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο  0,47%, κλείνοντας στις 2.156,54 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό ημέρας +1,67%, έχασε στη συνέχεια τα μισά κέρδη του και επανήλθε την τελευταία ώρα, κλείνοντας +1,52% στις 836,94 μονάδες.
Με θετικό πρόσημο όλες οι μετοχές του κλάδου. Πειραιώς +2,1%, Eurobank +1,7%, Alpha Bank και Attica Bank +1,5%, Εθνική +1%.

Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips  Τιτάν +1,5% Motor Oil, Aegean και ΟΛΠ +1,1%, ΟΤΕ +0,9%, ΔΕΗ, +0,7%, Μυτιληναίος +0,2%.
Στο κόκκινο Ελλάκτωρ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -0,9%, ΕΧΑΕ και Coca-Cola -0,7%, Jumbo -0,3%.

 Στα mid caps ξεχώρισαν: Intralot +8,4%, MIG +4,2%, Ιασώ και Intracom +2,8%. MLS +2,6%.

Διαβάστε επίσης