Αγορές

Σε πτωτική τροχιά το χρηματιστήριο


Ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία διαμορφώνεται για το χρηματιστήριο, καθώς στο εσωτερικό μέτωπο υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα, που συναρτάται και με την επικείμενη κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Σκοπίων, ενώ στις διεθνείς αγορές αναζωπυρώνονται οι ανησυχίες για Ιταλία-ΕΕ και για την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένουν επίσης τα θέματα των τραπεζών και των κόκκινων δανείων. Οι τραπεζικές μετοχές αντιμετωπίζονται πλέον με δυσπιστία και επιφυλακτικότητα στο ΧΑ, αν και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών θα μπορούσαν να αποτελέσουν αγοραστικές ευκαιρίες.
Τα επιθετικά funds που συνεχίζουν να ποντάρουν σε περαιτέρω πτώση έχουν βάλει στο στόχαστρο και επιλεγμένα blue chips, που απέφεραν υψηλές αποδόσεις  το τελευταίο 12μηνο. Οι κινήσεις τους υπαγορεύονται και από εκτιμήσεις-προβλέψεις για επερχόμενη μεγάλη διόρθωση στις διεθνείς αγορές, που θα επηρεάσει αναπόφευκτα το ΧΑ.

Το βραχυχρόνιο ρίσκο έχει αυξηθεί, καθιστώντας επιφυλακτικούς τους διαχειριστές κεφαλαίων.  Το αποτέλεσμα είναι υποτονική συναλλακτική κίνηση και χαμηλός τζίρος. Σ’ αυτή τη ρηχή αγορά μετοχές και δείκτες παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις με μικρό όγκο συναλλαγών.
Οι βασικοί δείκτες κινούνται σήμερα σε καθοδική κατεύθυνση, καταγράφοντας απώλειες. Ο Γενικός Δείκτης  υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 0,50% στις 629 μονάδες, με προοπτική να διασπάσει την ασθενή βραχυχρόνια στήριξη σ’ αυτή την περιοχή τιμών.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 0,40%, διολισθαίνοντας στις 1.660 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 1,20%. Από τις μετοχές του κλάδου σε θετικό έδαφος μόνον η Τρ. Ελλάδος (+1,2%). Στον αντίποδα Attica Bank -2,9%,  Πειραιώς -2%, Eurobank Εθνική και Alpha -1%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips προηγείται ο Τιτάν με +3,9%, λόγω της υποβολής δημόσιας πρότασης για τις μετοχές της εταιρείας, που θα μεταφέρει την έδρα της στο Βέλγιο. Ακολουθούν Aegean +1,7%, ELPE, OPAP kai OLP +0,5%.
Στο κόκκινο με τις μεγαλύτερες απώλειες Βιοχάλκο -3,8%, ΔΕΗ -2,5%, Lamda, Grivalia, Σαράντης και Jumbo -1,5%.

Διαβάστε επίσης