Αγορές

«Πνίγεται στα ρηχά» το χρηματιστήριο


Χαμηλό βαρομετρικό διαμορφώνεται πάλι στο χρηματιστήριο, θέτοντας σε δοκιμασία τις αντοχές της αγοράς. Βασικές αιτίες η πολιτική αβεβαιότητα που προκάλεσε η παραίτηση του ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά και η αστάθεια στις διεθνείς αγορές λόγω των ανησυχιών για ταχεία άνοδο των αμερικανικών επιτοκίων.  Στα απόλυτα χαμηλά ημέρας τερμάτισαν σήμερα οι βασικοί δείκτες.

«Τα σπασμένα πληρώνουν» κατά κύριο λόγο οι τραπεζικές μετοχές, που αντιμετωπίζονται πλέον με δυσπιστία και επιφυλακτικότητα στο ΧΑ, αν και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών θα μπορούσαν να αποτελέσουν αγοραστικές ευκαιρίες.
Τα επιθετικά funds που συνεχίζουν να ποντάρουν σε περαιτέρω πτώση βάζουν τώρα στο στόχαστρο και επιλεγμένα blue chips, που έχουν καταγράψει σημαντικά κέρδη το τελευταίο 12μηνο. Οι κινήσεις τους υπαγορεύονται και από εκτιμήσεις-προβλέψεις για επερχόμενη μεγάλη διόρθωση στις διεθνείς αγορές, που θα επηρεάσει αναπόφευκτα το ΧΑ.
Στο εσωτερικό μέτωπο, πέραν των πολιτικών εξελίξεων που αναμένονται σε συνάρτηση με την έκβαση της αυριανής ψηφοφορίας στη Βουλή των Σκοπίων για αναθεώρηση Συντάγματος και επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πάλι στα θέματα των κόκκινων δανείων, του προϋπολογισμού και των άτυπων διαβουλεύσεων με τους δανειστές.

Το βραχυχρόνιο ρίσκο έχει αυξηθεί, καθιστώντας επιφυλακτικούς τους διαχειριστές κεφαλαίων.  Το αποτέλεσμα είναι υποτονική συναλλακτική κίνηση και χαμηλός τζίρος  – στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα μεγάλα χαρτοφυλάκια αδρανή.
Σ αυτή τη ρηχή αγορά μετοχές και δείκτες παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις με μικρό όγκο συναλλαγών. Σήμερα οι δείκτες κινήθηκαν σε μεγάλο εύρος διακύμανσης, παραμένοντας συνεχώς στο κόκκινο. Η τελική εικόνα διαμορφώθηκε με αύξηση της προσφοράς στο τελευταίο ημίωρο, που πίεσε χαμηλότερα τις τιμές.

Ο Γενικός Δείκτης  τερμάτισε στις 631,88 μονάδες, με απώλειες 0,82%, παραμένοντας στη ζώνη που εκτιμάται ότι αποτελεί ασθενή βραχυχρόνια στήριξη.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 0,68%, κλείνοντας στις 1.665.73 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με +1,34% και εν συνεχεία πήρε καθοδική κατεύθυνση, τερματίζοντας στο απόλυτο χαμηλό ημέρας με -3,18%.
Από τις μετοχές του κλάδου ανοδικά κινήθηκε μόνον η Attica Bank (+8,3%).  Στον αντίποδα Eurobank -4,1%, Εθνική -3,7%, Τρ. Ελλάδος -3,2%, Alpha -3%, Πειραιώς -0,2%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισαν ΔΕΗ +1,6%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Lamda και Σαράντης +1,5%, Coca-Cola  και ΕΧΑΕ +1%.
Στο κόκκινο με τις μεγαλύτερες απώλειες Βιοχάλκο -4%, ΟΤΕ και Grivalia -2,3%,  Motor Oil -2%, Φουρλής -1,2%.

Διαβάστε επίσης