Αγορές

Επιδείνωση κλίματος στο Χρηματιστήριο


Η πολιτική αβεβαιότητα που ενέσκηψε με την παραίτηση Κοτζιά, επιβαρύνει το χρηματιστηριακό κλίμα, αυξάνοντας το βραχυχρόνιο ρίσκο. Σε καθοδική τροχιά κινούνται για δεύτερη ημέρα  οι βασικοί δείκτες του ΧΑ, με τάση περαιτέρω διολίσθησης.
  Η συναλλακτική κίνηση είναι υποτονική  την πρώτη ώρα της συνεδρίασης και ο τζίρος χαμηλός – στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα μεγάλα χαρτοφυλάκια παραμένουν προς το παρόν αδρανή, τηρώντας στάση αναμονής.

Πέραν των πολιτικών εξελίξεων που αναμένονται σε συνάρτηση με την έκβαση της αυριανής ψηφοφορίας στη Βουλή των Σκοπίων για αναθεώρηση Συντάγματος και επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, το ενδιαφέρον της αγοράς επικεντρώνεται πάλι στα θέματα των τραπεζών, του προϋπολογισμού και των άτυπων διαβουλεύσεων με τους δανειστές.

Οι τραπεζικές μετοχές που πρωταγωνίστησαν στην προηγηθείσα τετραήμερα ανάκαμψη της αγοράς, μπαίνουν πάλι στο στόχαστρο  των επιθετικών χαρτοφυλακίων.
 Οι πιέσεις σταδιακά εντείνονται και η εικόνα στο ταμπλό αναμένεται ότι θα επιδεινωθεί.

Ο Γενικός Δείκτης  υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 0,50% στις 634 μονάδες, παραμένοντας στη ζώνη η οποία εκτιμάται ότι αποτελεί ασθενή βραχυχρόνια στήριξη.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει επίσης 0,50%, διολισθαίνοντας στις 1.669 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με +1,34% και τώρα έχει γυρίσει στο κόκκινο, υποχωρώντας κατά 0,80%. Από τις μετοχές του κλάδου σε θετικό έδαφος μόνον η Attica Bank (+4%).  Στον αντίποδα Τρ. Ελλάδος -3,2%, Eurobank -2,4%, Πειραιώς -1,7%, Εθνική -1%. Αμεταάβλητη η Alpha

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Lamda +1,2%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης και ΕΧΑΕ +0,6%, Coca-Cola +0,4%. 

Στο κόκκινο με τις μεγαλύτερες απώλειες Βιοχάλκο -3,2%, Motor Oil -2,8%, Τιτάν -1,8% Grivalia και ΔΕΗ -1,5%.

Διαβάστε επίσης