Διεθνή

Πιο κοντά στις κάλπες η Ισπανία


Ενα βήμα πριν από τις κάλπες βρίσκεται η Ισπανία, μετά την άρνηση του Λαϊκού Κόμματος  και των Ciudadanos να δώσουν ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ή να απόσχουν από την ψηφοφορία στη Βουλή -όπως πρότεινε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ.
Ο Σάντσεθ  που προτίθεται να δημιουργήσει κυβέρνηση μειοψηφίας, ζήτησε από το Λαϊκό Κόμμα και τους  Ciudadanos να απέχουν από την ψήφοφορία, με αντάλλαγμα οτι σε εσωτερικά και διεθνή ζητήματα, όπως αυτό της Καταλονίας και του Brexit θα τηρηθει γραμμή με την οποία συμφωνούν οι δύο αυτές παρατάξεις.

 Σήμερα το Λαϊκό Κόμμα ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να απόσχει από την ψηφοφορία, παρά τις «εγγυήσεις» που προσέφερε ο Σάντσεθ για το θέμα του Brexit και την Καταλονία.

Οι Ciudadanos είχαν ανακοινώσει ότι θα απείχαν αν έκανε το ίδιο και το Λαϊκό Κόμμα. Σήμερα γνωστοποίησαν οτι θα προσέλθουν στη Βουλή και θα ψηφίσουν «όχι». 
Και ο ηγέτης των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας δήλωσε οτι θα καταψηφίσει, επειδή ο Σάντσεθ θέλει να γίνει πρωθυπουργός χωρίς να κάνει υποχωρήσεις. Οπως είπε, μόνη λύση για να αρθεί το αδιέξοδο είναι μία κυβέρνηση συνασπισμού.
Αυριο ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ θα συναντηθεί με τον βασιλιά. Στη συνάντηση αυτή θα καθοριστεί  αν  θα συνεχιστούν οι προσπάθεοιες σχηματισμού κυβέρνησης  ή  αν θα γίνουν πρόωρες εκλογές.

Διαβάστε επίσης