Αγορές

Σε ολισθηρό κατηφορικό δρόμο το χρηματιστήριο


Σε πτωτική τροχιά κινούνται και σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες, εν μέσω αρνητικού κλίματος που δημιουργούν οι εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο με κυρίαρχα θέματα το μεταναστευτικό, τα ελληνοτουρκικά και τη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis.
 Ευμετάβλητο σκηνικό στις διεθνείς αγορές, όπου αναζωπυρώνονται οι ανησυχίες  για τις επιπτώσεις της επιδημίας κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία.

Η αβεβαιότητα και το αυξανόμενο βραχυχρόνιο ρίσκο καθιστούν επιφυλακτικούς τους διαχειριστές ξένων χαρτοφυλακίων, που έχουν περιορίσει τις κινήσεις τους – όπως δείχνει η συρρίκνωση του ημερήσιιου τζίρου. Η συναλλακτική κίνηση είναι σήμερα υποτονική και ο τζίρος χαμηλός – μόλις 5,7 εκατ. ευρώ την πρώτη ώρα συνεδρίασης.

Με αργό ρυθμό συνεχίζεται το «ροκάνισμα» των αποτιμήσεων στις τράπεζες, που παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και οι μετοχές τους συνεχίζουν να δίνουν κατεύθυνση στην  αγορά.

Εμφανής αποχρών λόγος δεν υπάρχει, πέραν του προβληματισμού για το βάρος που θα επωμισθούν οι τράπεζες στην προσπάθεια εκκαθάρισης των προβληματικών δανειακών χαρτοφυλακίων και για τις επιπτώσεις στην κερδοφορία τους.

Εν αναμονή αντίδρασης

Οι απώλειες στα τραπεζικά χαρτιά είναι σημαντικές από τις αρχές του έτους και υπερβαίνουν το 13% σε μηνιαία βάση. Η πτώση αυτή  σε συνδυασμό με την υποχώρηση δεικτοβαρών βιομηχανικών blue chips  έχουν φέρει τους βασικούς δείκτες σε πριοχές κρίσιμων στηρίξεων, ενώ έχουν ήδη διασπασθεί διαδοχικές βραχυχρόνιες στηρίξεις σε υψηλότερα επίπεδα.

Αναλυτες και χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι αυξάνονται τώρα οι πιθανότητες ανοδικής τεχνικής αντίδρασης, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί  εντός της σημερινής συνεδρίασης, ή στις πρώτες της επόμενης εβδομάδας.

Μετοχές και δείκτες

Προς το παρόν όλοι οι δείκτες βρίσκονται στο κόκκινο,κινούμενοι με καθοδική κατεύθυνση και με διερυνόμενες απώλειες.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται αυτή την ώρα σε χαμηλό ημέρας, στις 906,2 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,75%. Κατά τους αναλυτές, οι 907 μονάδες  είναι περιοχή κρίσμης στήριξης.

 Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει επίσης 0,55% στις 2.269,5 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε χαμηλό -1,70% και  αυτή την ώρα υποχωρεί κατά 1,50%.Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Πειραιώς -2,4%, Alpha -1,6%,  Εθνική -1,3%, Eurobank και Attica -1,1%,

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο μόνο τρεις μετοχές: ΕΛΠΕ +0,9%, ΟΛΠ +0,7% ΕΧΑΕ +0,2%.  Με τις μεγαλύτερες απώλειες  Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης και Jumbo -1,3%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ,  ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Βιοχάλκο -1%,

Αρνητική εικόνα και στα mid caps,όπου ελάχιστες μετοχές κινούνται ανοδικά. Ιντρακάτ +1,5%, Κρι-Κρι +1%, Elton +0,6%.

Διαβάστε επίσης