Αγορές

Δοκιμασία αντοχών και προσδοκία ανοδικής αντίδρασης στο χρηματιστήριο


 Επιδεινώνεται το ψυχολογικό κλίμα στο χρηματιστήριο, καθώς συνεχίζεται το αργό «ροκάνισμα» των αποτιμήσεων και οι βασικοί δείκτες καταγράφουν διευρυνόμενες απώλειες από την αρχή του έτους. Αυξάνεται το βραχυχρόνιο ρίσκο, ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την περαιτέρω πορεία της αγοράς τις επόμενες μέρες. Πιθανότητες ισχυρής τεχνικής ανοδικής αντίδρασης βλέπουν οι αναλυτές.

Κόντρα στην αισιοδοξία που αποπνέουν οι αναλύσεις διεθνών οίκων και στις ενθαρρυντικές εκτιμήσεις για την πορεία και τις προοπτικές των ελληνικών μετοχών, το ΧΑ παίρνει τον δρόμο της διόρθωσης, αναζητώντας ισορροπίες σε χαμηλότερα επίπεδα.

Εμφανής αποχρών λόγος δεν υπάρχει, πέραν του προβληματισμού για το βάρος που θα επωμισθούν οι τράπεζες στην προσπάθεια εκκαθάρισης των προβληματικών δανειακών χαρτοφυλακίων και για τις επιπτώσεις στην κερδοφορία τους.

Επιβαρυντικός παράγων η αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς όσον αφορά τις επιπτώσεις της επιδημίας κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία. Επισημαίνεται πάντως ότι ενώ επηρεάζει αρνητικά την ελληνικά αγορά, η αβεβαιότητα αυτή δεν εμποδίζει τη Wall Street να καταγράφει διαδοχικά ιστορικά ρεκόρ.

Εντονη μεταβλητότητα παρατηρήθηκε σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανάλογη εικόνα και στη Wall την πρώτη ώρα της συνεδρίασης.

Η συνεδρίαση - Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ ισχυρότερες πιέσεις εκδηλώθηκαν στις τραπεζικές μετοχές. Ανοδική αντίδραση σημειώθηκε την τελευταία ώρα των συναλλαγών, περιορίζοντας τις ενδοσυνεδριακές απώλειες.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι -0,70% στις 910,42 μονάδες και τερμάτισε στις 913,08 με απώλειες 0,41%. Αναλυτές εκτιμούν ότι η επόμενη στήριξη είναι στις 907 μονάδες και πιθανότατα σε τεθεί σε δοκιμασία αύριο.
 Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,85% στις 2.287,48 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε χαμηλό -1,72% και τερμάτισε με -1,32%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Εθνική -2,2%, Alpha -1,5%, Eurobank και Πειραιώς -0,7%, Attica -0,8%,

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips  πολλές μετοχές απεκόμισαν μικρά κέρδη. Aegean +2%,  ΕΥΔΑΠ +1,7%,  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +1,3%, Ελλάκτωρ +1,2%,  ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +1%, ΑΔΜΗΕ +0,9%, ΕΛΠΕ και Σαράντης +0,6%, ΔΕΗ +0,5%.
Στον αντίποδα Jumbo -2,9%, Coca-Cola -1,8%,  ΕΧΑΕ -0,8%,  Βιοχάλκο και Motor Oil -0,7%, Φουρλής -0,5%.

Στα mid caps πρώτη η MIG με +2%. Ακολούθησαν Πλαίσιο +1,9%, Αβαξ και Πλ. Θράκης +1,5%, Κέκροψ +1,4%, Ιασώ +1%.
Στο κόκκινο Ιντρακάτ -2,3%, Ελτον -1,7%,  Ικτίνος και Κρι-Κρι -1,1%.

Διαβάστε επίσης