Αγορές

Χαμηλά ο πήχυς στο χρηματιστήριο


Κόντρα στην αισιοδοξία που αποπνέουν οι αναλύσεις διεθνών οίκων και στις ενθαρρυντικές εκτιμήσεις για την πορεία και τις προοπτικές των ελληνικών μετοχών, το ΧΑ παίρνει τον δρόμο της διόρθωσης και οι βασικοί δείκτες του καταγράφουν διευρυνόμενες απώλειες επί 4 συνεχείς εβδομάδες.

Εμφανής αποχρών λόγος δεν υπάρχει, πέραν του προβληματισμού για το βάρος που θα επωμισθούν οι τράπεζες στην προσπάθεια εκκαθάρισης των προβληματικών δανειακών χαρτοφυλακίων του και για τις επιπτώσεις στην κερδοφορία τους.

 Επιβαρυντικός παράγων  η αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς όσον αφορά τις επιπτώσεις της επιδημίας κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία.Επισημαίνεται πάντως ότι ενώ επηρεάζει αρνητικά την ελληνικά αγορά, η αβεβαιότητα αυτή δεν εμποδίζει τη Wall Street να καταγράφει διαδοχικά ιστορικά ρεκόρ.

 Σε αρνητικό έδαφος με μικρές απώλειες κινούνται σήμερα  οι ευρωπαϊκοί δείκτες. Ισχυρότερες οι πιέσεις στο ΧΑ, με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές, που ο κλαδικός τους δείκτης  χάνει 12% σε μηνιαία βάση.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,50% στις 913 μονάδες. Πρώτο ζητούμενο η επάνοδος και το κλείσιμο πάνω από τις 917 μονάδες, που αποτελούν την κάτω πλευρά της ζώνης συσσώρευσης  και η οριστική διάσπασης τους θα  αύξανε την πιθανότητα βαθύτερης διόρθωσης.

 Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 0,85% στις 2.287,5 μονάδες.

 Ο τραπεζικός δείκτης πήγε νωρίτερα -1,46% και τώρα χάνει 1,10%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Εθνική -1,3%, Alpha -1,1%, Eurobank και Πειραιώς -0,9%, Attica -0,3%,
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips  πολλές μετοχές καταγράφουν μικρά κέρδη. Aegean +1%,  ΔΕΗ, Σαράντης και Τιτάν +0,8%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +0,6%, ΟΤΕ και Βιοχάλκο +0,4%.

Στον αντίποδα Jumbo -2,4%, Coca-Cola -1,8%,  Μυτιληναίος -1,3%,  ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ και ΑΔΜΗΕ -0,7%.

 Στα mid caps προηγείται η Ολυμπιακή Τεχνική με +3,5%. Αβαξ +2,9%, MIG +2,5%, Κέκροψ +1,9%, Ιασώ +1%.

Διαβάστε επίσης