Αγορές

Σε κατηφορικό δρόμο συνεχίζει το χρηματιστήριο


Σε τροχιά αργής διολίσθησης παραμένει το ελληνικό χρηματιστήριο, διαφοροποιούμενο από τα ευρωπαϊκά και τη Wall Street, που πήραν ανοδική κατεύθυνση μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ ότι θα επιβραδύνει τις αγορές ομολόγων και τη διοχέτευση ρευστότητας στο σύστημα, χωρίς να δώσει χρονοδιαγράμματα και αριθμούς.

Οι δηλώσεις Λαγκάρντ μάλλον ικανοποίησαν τις αγορές,που δεν ανέμεναν κάτι καλύτερο - αντίθετα, φοβούνταν το χειρότερο.

 Ενώ λοιπόν  οι ευρωπαϊκοί δείκτες ανακάμπτουν τις τελευταίες ώρες και ο Dow Jones δείχνει ανοδικές διαθέσεις, στο ΧΑ η αντίδραση ήταν μεν θετική αλλά πολύ ήπια, περιορίζοντας πάντως αισθητά τις απώλειες.

Το χαμηλό βαρομετρικό και οι αναλυτές επιμένουν στην άποψη ότι το ΧΑ βρίσκεται στην πρώτη φάση μιάς διορθωτικής κίνησης, που μπορεί να ανακοπεί πρόσκαιρα τις επόμενες μέρες με ανοδική αντίδραση. Οπως επισημαίνουν, πολλοί τεχνικοί δείκτες βρίσκονται ήδη σε υπερπουλημένα επίπεδα και είναι  λογικό να ακολουθήσει κάποια αντίδραση, χωρίς να αλλάξει η τάση.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι έχουν περιορισθεί η εισροή κεφαλαίων από ξένα funds και οι τοποθετήσεις εγχώριου αποταμιευτικού χρήματος. Σήμερα ο τζίρος ήταν  50,1 εκατ. ευρώ, ενώ έγιναν και προσυμφωνημένες συναλλαγές πακέτων αξίας 28,9 εκατ. ευρώ

Με πενιχρό ημερήσιο τζίρο και απουσία δυναμικής,οποιαδήποτε πρόβλεψη για την περαιτέρω πορεία της αγοράς γίνεται εξαιρετικά επισφαλής.

Μετοχές και δείκτες

Προς το παρόν το πρώτο μεγάλο "στοίχημα" είναι η παραμονή του ΓΔ τα τρέχοντα επίπεδα, πάνω από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων. Μέχρι στιγμής η στήριξη αυτή αντέχει.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σήμερα στις 899,22 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,69%. Ενδοσυνεδριακά σημείωσε χαμηλό -1,42% στις 892,62 μονάδες.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 0,63%, κλείνοντας στις  στις 2.162,87 μονάδες
 Ο τραπεζικός δείκτης "έγραψε" χαμηλό -1,62% και τερμάτισε με απώλειες 0,43%. Στο προσκήνιο η Attica Bank (+4,9%) που ανέκαμψε μετά από τρεις μέρες μεγάλων απωλειών. Με θετικό πρόσημο Τρ. Ελλάδος (+1,5%) και Alpha (+1,2%). Στο κόκκινο  Εurobank -1,1%, Πειραιώς -1,4%,   Εθνική -1,7%

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ελάχιστε μετοχές κατέγραψαν κέρδη. Αρνητική πρωταγωνίστρια ήταν η Coca-Cola, που υποχώρησε κατά 3% αφαιρώντας πολλές μονάδες από τους βασικούς δείκτες.

Με θετικό πρόσημο Σαράντης +1,8%, Aegean και Jumbo +1%, ΑΔΜΗΕ +0,4%. Στον αντίποδα, την Coca-Cola ακολούθησαν στην πτώση:  Ελλάκτωρ -1,6%, Βιοχάλκο -1,5%, ΔΕΗ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,3%, ΕΛΠΕ και ΕΧΑΕ -1%.

Στη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση σημαντικά κέρδη με μεγάλο όγκο συναλλαγών σημείωσαν:  Intralot +9,8%, Τζιρακιάν +4,8%, MIG +3,5%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης