Αγορές

Χαμηλό βαρομετρικό στο χρηματιστήριο -Οι μετοχές που ξεχώρισαν


Με αρνητικό πρόσημο αλλά στα υψηλά ημέρας έκλεισαν σήμερα οι βασικοί δείκτες του ΧΑ, δημιουργώντας την εντύπωση ότι μπορεί να αποφευχθεί περαιτέρω διόρθωση και η αγορά να ισορροπήσει στα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Ανοιχτό στοίχημα η συνέχεια, που εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το κλίμα στις μεγάλες διεθνείς αγορές. Το χαμηλό βαρομετρικό που επικρατούσε σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - επηρεάζοντας άμεσα το ελληνικό - φαίνεται να απομακρύνεται μετά το άνοιγμα της Wall Street, όπου διαμορφώνεται εικόνα σταθεροποίησης.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκφράζουν σκεπτικισμό για τη δυναμική της ελληνικής αγοράς, επισημαίνοντας ότι μετά από δύο εβδομάδες διολίσθησης και αρνητικών προσήμων, το "ψυχολογικό κλίμα" έχει επιδεινωθεί.

Τα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για την ελληνική οικονομία (ΑΕΠ +16,2% στο β΄τρίμηνο), όπως και οι αισιόδοξες προβλέψεις-εκτιμήσεις διεθνών οίκων για  την οικονομία και τις τράπεζες, δεν "πιάνουν τόπο" στην αγορά. Αντίθετα, προβληματίζουν οι εξελίξεις το μέτωπο της πανδημίας, η αναζωπύρωση του πληθωρισμού και η αναμενόμενη συρρίκνωση του προγράμματος αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ, που θα πλήξει και τα ελληνικά.

Το βασικό πρόβλημα στο ΧΑ είναι ότι έχει σταματήσει ή έχει περιοριστεί δραστικά η εισροή κεφαλαίων από ξένα funds - όπως έχουν σταματήσει και οι τοποθετήσεις εγχώριου αποταμιευτικού χρήματος. Με πενιχρό ημερήσιο τζίρο και απουσία δυναμικής,οποιαδήποτε πρόβλεψη για την περαιτέρω πορεία της αγοράς γίνεται εξαιρετικά επισφαλής.

Κατά τις εκτιμήσεις αναλυτών, το ΧΑ βρίσκεται στην πρώτη φάση μιάς διορθωτικής κίνησης, που μπορεί να ανακοπεί πρόσκαιρα τις επόμενες μέρες με ανοδική αντίδραση - αν μάλιστα βελτιωθεί το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια. Οπως επισημαίνουν, πολλοί τεχνικοί δείκτες βρίσκονται ήδη σε υπερπουλημένα επίπεδα και είναι  λογικό να ακολουθήσει κάποια αντίδραση.

Μετοχές και δείκτες

Προς το παρόν το μόνο θετικό είναι ότι υπήρξε ενδοσυνεδριακή αντίδραση και οι απώλειες καλύφθηκαν σταδιακά, ενώ οι βασικοί δείκτες τερματισαν σε υψηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι -1,59% στις 894,83 μονάδες. Τερμάτισε στις 905,48 υποχωρώντας κατά 0,42%. Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 0,37%  στις 2.176,55 μονάδες
 Ο τραπεζικός δείκτης "εγραψε" χαμηλό -2,94% και έκλεισε με απώλειες 1,10%, που είναι το απόλυτο υψηλό ημέρας. Αρνητική πρωταγωνίστρια στον κλάδο η Εθνική,με απώλειες 3,3. Συνεχίστηκε η καταβύθιση της Attica Bank, που έχασε 4,7%. Πειραιώς -1,5%, Τρ. Ελλάδος -1,1%, Alpha -0,6%, αμετάβλητη η Εurobank.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips μόνον 5 μετοχές διατήρησαν θετικό πρόσημο: ΟΠΑΠ +1,7%, Coca-Cola +1,3%, Βιοχάλκο και ΕΛΠΕ +0,7%, ΟΤΕ +0,2%. Με τις μεγαλύτερες απώλειες EXAE και ΑΔΜΗΕ -2%, ΔΕΗ -1,9%, Motor Oil -1,6%, Ελλάκτωρ και Lamda -1,4%.

Στα mid caps ξεχώρισαν Performance Tech (ΠΕΡΦ)+13%, Intracom +6,6%, Ιντρακάτ +6,2%.

Στη μικρή και μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση Δομική Κρήτης +7,4%, Real Consult +6,2%, Q&R +5,2%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης