Αγορές

Σε ρότα διόρθωσης τα χρηματιστήρια -Κόκκινο ταμπλό στο ΧΑ


Χαμηλό βαρομετρικό επικρατεί στις αγορές, επηρεάζοντας άμεσα το ελληνικό χρηματιστήριο, που βρισκόταν ούτως ή άλλως στα πρόθυρα διόρθωσης. Σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι ευρωπαϊκοί δείκτες (DAX -1,3%), "κατακόκκινο" το ταμπλό του ΧΑ, όπου 29 από τις 30 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης κινούνται με αρνητικό πρόσημο.

Θα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για την ελληνική οικονομία (ΑΕΠ +16,2% στο β΄τρίμηνο), όπως και οι αισιόδοξες προβλέψεις-εκτιμήσεις διεθνών οίκων για  την οικονομία και τις τράπεζες, δεν "πιάνουν τόπο" στην αγορά. Αντίθετα, προβληματίζουν οι εξελίξεις το μέτωπο της πανδημίας, η αναζωπύρωση του πληθωρισμού και η αναμενόμενη συρρίκνωση του προγράμματος αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ, που θα πλήξει και τα ελληνικά.

Το βασικό πρόβλημα στο ΧΑ είναι ότι έχει σταματήσει ή έχει περιοριστεί δραστικά η εισροή κεφαλαίων από ξένα funds - όπως έχουν σταματήσει και οι τοποθετήσεις εγχώριου αποταμιευτικού χρήματος. Με πενιχρό ημερήσιο τζίρο και απουσία δυναμικής,οποιαδήποτε πρόβλεψη για την περαιτέρω πορεία της αγοράς γίνεται εξαιρετικά επισφαλής.

Κατά τις εκτιμήσεις αναλυτών, το ΧΑ βρίσκεται στην πρώτη φάση μιάς διορθωτικής κίνησης, που μπορεί να ανακοπεί πρόσκαιρα τις επόμενες μέρες με ανοδική αντίδραση - αν μάλιστα βελτιωθεί το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια. Οπως επισημαίνουν, πολλοί τεχνικοί δείκτες βρίσκονται ήδη σε υπερπουλημένα επίπεδα και είναι  λογικό να ακολουθήσει κάποια αντίδραση.

Μετοχές και δείκτες

Προς το παρόν το μόνο θετικό είναι ότι υπήρξε ενδοσυνεδριακή αντίδραση και οι απώλειες έχουν περιοριστεί. έντονες διακυμάνσεις κινήθηκαν οι βασικοί δείκτες του ΧΑ μέχρι τις 12:00 και στη συνέχεια πήραν σαφή καθοδική κατεύθυνση. Τώρα βρίσκονται  σε χαμηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι -1,59% στις 894,83 μονάδες. Τώρα βρίσκεται στις 903,2 υποχωρώντας κατά 0,67%. Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 0,75%  στις 2.168,8 μονάδες
 Ο τραπεζικός δείκτης "εγραψε" χαμηλό -2,94% και τώρα υποχωρεί κατά 1,50%. Αρνητικός πρωταγωνιστής στον κλάδο η Εθνική,με απώλειες 3,2%. Πειραιώς -1,6%, Alpha -1,3%, Attica Bank -1,1%,. Τρ. Ελλάδος και, Εurobank -0,4%. 

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips μόνον δύο μετοχές διατηρούν θετικό πρόσημο: Βιοχάλκο +0,7%, ΟΤΕ +0,4%. Με τις μεγαλύτερες απώλειες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,8%, Motor Oil, EXAE και ΑΔΜΗΕ -1,6%, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και Lamda -1,4%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης