Αγορές

"Στοίχημα" οι 900 μονάδες στο ΧΑ, πιέσεις από Coca-Cola


Διατηρείται το χαμηλό βαρομετρικό στα χρηματιστήρια, εν αναμονή των αποφάσεων της ΕΚΤ και των δηλώσεων της Κριστίν Λαγκάρντ για τη συνέχεια του προγράμματος  αγορών ομολόγων, που θα έχει άμεσες επιπτώσεις στη ροή χρήματος τις αγορές. Υποχωρούν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, αρνητικό κλίμα και κόκκινο ταμπλό στο ΧΑ, όπου οι μεγάλες απώλειες της Coca Cola πιέζουν χαμηλότερα τους βασικούς δείκτες.

Αναλυτές εκτιμούν ότι τα μηνύματα από την ΕΚΤ θα είναι πάλι "ήξεις-αφήξεις", αφήνοντας περιθώρια για πολλές ερμηνείες,που θα συντηρήσουν περαιτέρω την αβεβαιότητα τις αγορές.

 Με την οικονομική ανάκαμψη να επιταχύνεται στην Ευρωζώνη και τον πληθωρισμό να σκαρφαλώνει σε υψηλό 10 ετών, ενισχύεται η πιθανότητα συρρίκνωσης του προγράμματος, ενώ τίθεται επί τάπητος και το θέμα των επιτοκίων.

Το ΧΑ φαίνεται να συγχρονίζει τον βηματισμό του με τις μεγάλες διεθνείς αγορές. Τα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για την ελληνική οικονομία (ΑΕΠ +16,2% στο β΄τρίμηνο), όπως και οι αισιόδοξες προβλέψεις-εκτιμήσεις διεθνών οίκων για  την οικονομία και τις τράπεζες, δεν "πιάνουν τόπο" στην αγορά.

Το βασικό πρόβλημα στο ΧΑ είναι ότι έχει σταματήσει ή έχει περιοριστεί δραστικά η εισροή κεφαλαίων από ξένα funds - όπως έχουν σταματήσει και οι τοποθετήσεις εγχώριου αποταμιευτικού χρήματος. Με πενιχρό ημερήσιο τζίρο και απουσία δυναμικής,οποιαδήποτε πρόβλεψη για την περαιτέρω πορεία της αγοράς γίνεται εξαιρετικά επισφαλής.

Κατά τις εκτιμήσεις αναλυτών, το ΧΑ βρίσκεται στην πρώτη φάση μιάς διορθωτικής κίνησης, που μπορεί να ανακοπεί πρόσκαιρα τις επόμενες μέρες με ανοδική αντίδραση - αν μάλιστα βελτιωθεί το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια. Οπως επισημαίνουν, πολλοί τεχνικοί δείκτες βρίσκονται ήδη σε υπερπουλημένα επίπεδα και είναι  λογικό να ακολουθήσει κάποια αντίδραση.

Μετοχές και δείκτες

Προς το παρόν το πρώτο μεγάλο "στοίχημα" είναι η παραμονή του ΓΔ τα τρέχοντα επίπεδα, πάνω από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων. Μέχρι στιγμής η στήριξη αυτή αντέχει.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται τώρα στις 900,4 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,55%. Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 0,70%  στις 2.161 μονάδες
 Ο τραπεζικός δείκτης "έγραψε" χαμηλό -1,32% και τώρα υποχωρεί κατά 0,90%. Στο προσκήνιο η Attica Bank  (+5,5%), που ανακάμπτει μετά από τρεις μέρες μεγάλων απωλειών. Με θετικό πρόσημο και η Τρ. Ελλάδος (+0,8%). Στο κόκκινο  Εurobank -1,5%, Πειραιώς -1,3%,   Alpha -0,7%, Εθνική -0,3%

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τα κέρδη είναι περιορισμένα. Αρνητική πρωταγωνίστρια η Coca-Cola, που υποχωρεί κατά 3,5% αφαιρώντας πολλές μονάδες από τους βασικούς δείκτες. Με θετικό πρόσημο Jumbo +1,3%, ΕλβάλΧαλκόρ +0,7%, Ελλάκτωρ +0,5%. Στον αντίποδα, την Coca-Cola ακολουθούν:  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,8%, ΕΛΠΕ -1,3%, Aegean  και ΟΠΑΠ -1%, ΕΥΔΑΠ -0,6%. 

Στη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση σημαντικά κέρδη με μεγάλο όγκο συναλλαγών σημειώνουν οι Intralot +6,5%, ΒΙΟΣΩΛ +5%, Τζιρακιάν +4,8%, Byte +4,4%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης