Ελλάδα

Σε εφαρμογή από αύριο τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό στην Αττική


Σε ισχύ τίθενται από αύριο, Δευτέρα, το πρωί τα πρόσθετα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, για την συγκράτηση της περαιτέρω διασποράς του κορoνοϊού στην Αττική ενώ σε περίπτωση που η εξάπλωση του κορονοϊού συνεχίσει την ανοδική της πορεία, τότε είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν περαιτέρω παρεμβάσεις.

Συγκεκριμένα, όπως είπε κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου:

  • Θεσπίζεται ανώτατο όριο 9 ατόμων σε συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, με εξαίρεση τα ήδη ισχύοντα στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
  • Αναστέλλονται οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους.
  • Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς χώρους.
  • Το ανώτατο όριο σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες πέφτει στα 20 άτομα.

Για την προστασία των εργαζομένων, θεσπίστηκε υποχρεωτική τηλεργασία για το 40% των εργαζομένων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που επιτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.

Για τους εργαζομένους θεσπίστηκαν, επίσης, τα εξής:

  • Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για τον δημόσιο τομέα, στις 07:00, στις 08:00 και στις 09:00.
  • Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε 4 κύματα, εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.

Επίσης προβλέπονται:

  • Έλεγχοι και κυρώσεις σε εργοδότες και εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας στους χώρους εργασίας, δηλαδή την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

  • Εκτεταμένοι έλεγχοι rapid tests, από συνεργεία ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και σε υπηρεσίες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, τα στοιχεία δείχνουν πως η Αττική είναι στο «πορτοκαλί», μεταξύ μετρίου και υψηλού επιδημιολογικού φορτίου, έχει περίπου 3 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους καθημερινά. Η κατάσταση, όπως είπε, είναι σταθερά αυξητική, γι' αυτό και πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, προτού ο συναγερμός φτάσει στο «κόκκινο».

 

Διαβάστε επίσης