Υγεία

Συναγερμός στην Αττική: Τα νέα, έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό


Ένα βήμα πριν από νέο lochdown στην Αττική, καθώς η έξαρση του κορονοϊού στο λεκανοπέδιο συνεχίζεται με αυξανόμενη ένταση (τα νέα κρούσματα διπλασιάστηκαν μέσα σε δύο εβδομάδες) ασκώντας ισχυρή πίεση στο σύστημα Υγείας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε απόψε (18/9) νέα σειρά μέτρων, προκειμένου να ανακοπεί η διάδοση του ιού. 

Τα πρόσθετα μέτρα αφορούν τις δημόσιες συναθροίσεις και κοινωνικές εκδηλώσεις, την αναστολή συναυλιών και προβολών σε κλειστούς κινηματογράφους, την υποχρεωτική τηλεργασία σε ποσοστό εργαζομένων και θα ισχύσουν στην Αττική από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στην σημερινή ενημέρωση, επισημαίνοντας ότι η Αττική βρίσκεται στο πορτοκαλί από επιδημιολογικής πλευράς ανακοίνωσε τα εξής: 

  • Ανώτατο όριο 9 ατόμων για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους
  • Αναστολή συναυλιών σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, καθώς και προβολών σε κλειστούς κινηματογράφους
  • Ανώτατο όριο 20 άτομα σε γάμους, κηδείες και βαπτίσεις (από 50 που είναι σήμερα)
  • Ισχυρή σύσταση στα άτομα άνω των 65 να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες και να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς
  • Μεταφορά ασυμπτωματικών φορέων του κορονοϊού, που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες π. χ. μετανάστες σε ξενοδοχεία καραντίνας
  • Υποχρεωτική τηλεργασία για το 40% του προσωπικού που εκτελεί εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
  • Μετακινήσεις από και προς την εργασία σε τρία κύματα στον δημόσιο τομέα. Προσέλευση στις 7, στις 8 και στις 9 το πρωί.
  • Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε 4 κύματα. Εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται σήμερα μεταξύ μέτριου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου, εμφανίζοντας καθημερινά 3 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Μαγιορκίνης: Η Αττική επίκεντρο της πανδημίας 

Αυξητική τάση με επίκεντρο της Αττική παρουσιάζει η εξάπλωση της πανδημίας στην Ελλάδα όπως επισήμανε στην ενημέρωση για την Covid-19 o επίκουρος καθηγητής του τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης σχεδόν διπλασιάστηκαν τα νέα κρούσματα στην Αττική τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Το κέντρο της Αθήνας είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο, ενώ ισχυρή είναι και η διασπορά στους υπόλοιπους δήμους της Αττικής.

Επισήμανε επίσης ότι αυξητική είναι η τάση και των διασωληνωμένων ασθενών καθώς διπλασιάστηκαν σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Η άνοδος των κρουσμάτων συμπίπτει με την επάνοδο των αδειούχων, συμπλήρωσε ο καθηγητής και τόνισε ότι τα αποτελέσματα των μέτρων που ελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα θα φανούν σε περίπου 10 μέρες, ενώ τα σημερινά σε 20 μέρες.

Είπε ακόμα ότι ενισχύονται οι συστάσεις για τους άνω των 65 ετών, τονίζοντας ότι θα πρέπει να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτες απαραίτητες.

Αναφορικά με το εμβόλιο της Moderna είπε ότι προχωράει η 3η φάση κλινικής δοκιμής σε 25 χιλ. εθελοντές. Στόχος είπε ότι είναι 30 χιλ. εθελοντές.

Για τη χρήση μάσκας είπε ότι πρόκειται για το σημαντικότερο μέτρο εμπόδισης της διασποράς της νόσου και κυρίως η σωστή χρήση αυτής.

Τέλος σε ότι αφορά τη Λέσβο και το νέο ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ είπε ότι έχουν γίνει περισσότερα από 4.500 τεστ κι έχουν εντοπιστεί 187 θετικά κρούσματα και συνεχίζονται, ενώ γίνονται τεστ και στην κοινότητα του νησιού.

Διαβάστε επίσης