Επιχειρήσεις

Reggeborgh-Ελλάκτωρ: Γιατί οι Ολλανδοί διάλεξαν τον “δρόμο με τα... αγκάθια”


 Ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναμένει τις εξηγήσεις των εμπλεκομένων στην “άλωση” της Ελλάκτωρ από την Reggeborgh, πληθαίνουν τα ερωτηματικά  για τη σκοπιμότητα των κινήσεων και της τακτικής που ακολούθησε ο ολλανδικός όμιλος, με αποτέλεσμα να βρίσκεται τώρα υπό κατηγορία για σοβαρές παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας

Το βασικό ερώτημα είναι γιατί προσπάθησε να συγκεντρώσει μέσω παρένθετων προσώπων και εταιρειών τις μετοχές που θα του εξασφάλιζαν τον έλεγχο της εταιρείας, ενώ είχε τη δυνατότητα να το κάνει ανοιχτά, δημόσια και επ' ονόματι του, χωρίς να χρειάζεται να “παρκάρει” μετοχές σε διάφορα χαρτοφυλάκια του εξωτερικού και χωρίς να αποκρύπτει πληροφορίες από το επενδυτικό κοινό και τις χρηματιστηριακές αρχές.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην υπόθεση, επισημαίνουν ότι αυτή είναι η συνήθης τακτική του επικεφαλής της Reggeborgh Χένρι Χολτερμαν, ο οποίος προπαρασκευάζει μεθοδικά το έδαφος και  αιφνιδιάζει τους αντιπάλους του ότι επιχειρεί το τελικό “χτύπημα” για τον έλεγχο μιάς εταιρείας.

 Το "κρυφτό" με την Επ. Ανταγωνισμού

Ομως αυτό δεν ήταν αναγκαίο στην περίπτωση της Ελλάκτωρ. Οπως προκύπτει από δημοσιεύματα της εποχής, είχε άμεση επαφή με τους αδελφούς Καλλιτσάντση και σύμμαχο τον Λεωνίδα Μπόμπολα. Μπορούσε λοιπόν να αποκτήσει τον έλεγχο της κατασκευαστικής εταιρείας χωρίς παράνομες πρακτικές, που τώρα τον φέρνουν αντιμέτωπο με κακουργηματική κατηγορία.

Η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι επιδίωκε να αποφύγει την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Δεν ήθελε να αντιληφθεί η εποπτική αρχή ότι αποκτά τον έλεγχο της Ελλάκτωρ και γίνεται το “μεγάλο αφεντικό” στον κλάδο, καθώς ήταν ήδη επισήμως πλειοψηφών μέτοχος στην ανταγωνίστρια ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Γι αυτό κατέφυγε στο τέχνασμα να χρηματοδοτεί τις εταιρείες του Ηλία Λιανού οι οποίες αγόραζαν μετοχές Ελλάκτωρ, τις έκρυβαν σε εξωχώρια χαρτοφυλάκια και αργότερα τις πούλησαν στην βέλγικη επενδυτική εταιρεία Atlas Invest, που χρησιμοποιήθηκε από την Reggeborgh ως... “πάρκινγκ” μετοχικών πακέτων.

Αποκαλύψεις στην Ολλανδία, τελεσίγραφο από Βρυξέλλες

 Αρχικά το τέχνασμα πέτυχε και η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν είχε στοιχεία για να αποτρέψει την άλωση της Ελλάκτωρ από τον βασικό μέτοχο του ανταγωνιστή της. Στην συνέχεια όμως έγινε κάτι που δεν είναι γνωστό: Η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ (DGCom) έκανε έφοδο στο αρχηγείο της Reggeborgh στην Ολλανδία. Εκεί, σε πρακτικά Διοικητικού Συμβουλίου, σε σημειώσεις ανώτερων στελεχών κλπ, βρήκε ενδείξεις ότι σχεδιάζεται η δημιουργία ενός κατασκευαστικού κολοσσού που θα είχε δεσπόζουσα θέση στην ελληνική αγορά, με συνένωση δυνάμεων και συνεργασία των δύο μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου.

Τότε ο επικεφαλής της Reggeborgh Χ. Χόλντερμαν κλήθηκε στα γραφεία της Επιτροπής στις Βρυξέλλες και του δόθηκε τελεσίγραφο να κλείσει το ζήτημα πουλώντας τη μία από τις δύο συμμετοχές, ώστε να μην συνεχιστούν οι έρευνες και πέσει τελικά βαρύς “πέλεκυς”

Ετσι ο ολλανδικός όμιλος αποχώρησε από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και εμφανίστηκε επίσημα με μεγάλο ποσοστό στην Ελλάκτωρ. Σχεδόν ταυτόχρονα  η “φίλη και συνεργάτις” Atlas Invest «ανακάλυπτε» και αποκτούσε περίπου το 10% της Ελλάκτωρ που έκρυβαν οι εταιρείες του Ηλία Λιανού σε λιβανοκυπριακές τράπεζες.

Κι ενώ η άλωση της Ελλάκτωρ προχωρούσε βήμα-βήμα χωρίς τυμπανοκρουσίες, Χολτερμαν προσπαθούσε να αποκτήσει “άκρες” και προσβάσεις στον πολιτικό χώρο, υιοθετώντας την ελληνική λογική “αχρείαστες ν'άναι, αλλά ας υπάρχουν”. Τοποθέτησε πρόεδρο της εταιρείας τον Γ. Μυλωνογιάννη, εναν από τους νομικούς συμβούλους του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, προσέλαβε ως CEO τον έως τότε διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Αρη Ξενόφο και διεύρυνε τη συνεργασία με τον υπουργό Νίκου Δένδια, ο οποίος πέρα από τα καθήκοντα άτυπου νομικού συμβούλου ανέλαβε και ρόλο “γενικού επόπτη αφ' υψηλού”.

Στόματα κλειστά

Τώρα που αποκαλύπτονται πολλά, η Reggeborgh υιοθετεί μιά απλή υπερασπιστική γραμμή: “Δεν γνωρίζουμε”. Χρηματοδότησε τις εταιρείες Λιανού με 25 εκατ. ευρώ, αλλά “δεν γνώριζε” ότι θα επενδυθούν σε μετοχές Ελλάκτωρ. Πολύ περισσότερο "δεν έδωσε εντολή" να αγοραστούν αυτές οι μετοχές για λογαριασμό της. "Ούτε είχε καμία ανάμειξη" στη μεταπώληση αυτών των μετοχών από τα χαρτοφυλάκια Λιανού στη συνεργαζόμενη μαζί της επενδυτική εταιρεία Atlas Invest...

Όσο πιο αποτελεσματική όμως είναι αυτή η τακτική, τόσο περισσότερο εξοργίζει όσους ενοχοποιούνται ίσως άδικα. Αναμένονται νέα “επεισόδια” στο σίριαλ Ελλάκτωρ-Reggeborgh...

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα