Επιχειρήσεις

Μέτοχοι της Ελλάκτωρ απειλούν με ομαδικές αγωγές την Reggeborgh και "δορυφόρους" της


Αντιμέτωποι με ομαδικές αγωγές μετόχων της Ελλάκτωρ κινδυνεύουν να βρεθούν  ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh, η βελγική Atlas Invest και ο διαχειριστής κεφαλαίων Ηλίας Λιανός, αν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ενεργούσαν συντονισμένα  κατά την αγορά μετοχών του ελληνικού κατασκευαστικού ομίλου και ότι απέκρυψαν από το επενδυτικό κοινό και τις εποπτικές αρχές ουσιώδεις πληροφορίες.

Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Επιτροπής, που έχει διατυπώσει “κατηγορητήριο” βασισμένο σε στοιχεία τα οποία προέκυψαν από συντονισμένη έρευνα πολλών ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών και αναμένει τώρα τις εξηγήσεις των εμπλεκομένων.

Εάν η απόφασή της είναι “καταδικαστική”, ιδιαίτερα μάλιστα εάν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπήρξε και χειραγώγηση μετοχής, θα καταλογισθούν μεγάλα πρόστιμα, ενώ τα φυσικά  πρόσωπα θα αντιμετωπίσουν επιπλέον και ποινική δίωξη.

Θα ακολουθήσουν πιθανότατα ομαδικές αγωγές από (μικρο)μετόχους της Ελλάκτωρ, με πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών.

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έγινε χειραγώγηση της μετοχής και απόκρυψη ουσιωδών πληροφοριών που επηρέασαν την τιμή της, δεν θα  διστάσει να καταθέσει ομαδική αγωγή εκ μέρους των μελών της που είναι μέτοχοι της Ελλάκτωρ, ή ήταν κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα.

Επισημαίνει επίσης ότι η κλήση μετόχων της Ελλάκτωρ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προς παροχή εξηγήσεων, «αναδεικνύει την άκρως προβληματική κατάσταση που επικρατεί στο μετοχολόγιο της εισηγμένης εταιρείας τα τελευταία έτη».

Η ανακοίνωση της Ενωσης Επενδυτών


  Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:
  «Οι πρόσφατες εξελίξεις στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με την κλήση μετόχων από την Ε.Κ. για παροχή εξηγήσεων σχετικά με πιθανή χειραγώγηση της μετοχής και πιθανή τήρηση εναρμονισμένων πρακτικών κατά την αγορά μετοχών (όπως διαβάσαμε στον ηλεκτρονικό τύπο ), αναδεικνύει την άκρως προβληματική κατάσταση που επικρατεί στο μετοχολόγιο της εισηγμένης εταιρείας τα τελευταία έτη.
  Η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών στο παρελθόν, κατά την συμμετοχή της στην ΓΣ της 27/01/2021, είχε απευθύνει ερώτημα προς την τότε διοίκηση αλλά και την REGGEBORGH, ζητώντας να ενημερωθούν oι μέτοχοι για την κατεύθυνση που σκόπευε να οδηγήσει την ΕΛΛΑΚΤΩΡ η ολλανδική εταιρεία.
  Έκτοτε παρακολουθούμε έναν ανελέητο πόλεμο μεταξύ της διοίκησης και πλευράς μετόχων, που ζητούν παροχή στοιχείων ή συμμετοχή στις ΓΣ και τους την αρνούνται, ενώ παράλληλα η θέση της εταιρίας στον πολύ δύσκολο και ανταγωνιστικό κλάδο των τεχνικών έργων δεν έχει βελτιωθεί όπως σχεδίαζε.
  Η πρόσφατη αναλυτική και πολύμηνη έρευνα της Ε.Κ., σχετικά με τις αγορές μετοχών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και τις τυχόν διαπραχθείσες μη σύννομες ενέργειες , είναι ένα αισιόδοξο δείγμα αναβάθμισης της Ε.Κ. και εξυγίανσης της ελληνικής χρηματαγοράς.

  Η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών χαιρετίζει αυτές τις πρωτοβουλίες της Ε.Κ. που μόνο θετικό πρόσημο δίνουν στο ελληνικό Χρηματιστήριο.
  Δηλώνει επίσης ότι θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ότι δεν θα διστάσει να προβεί σε κατάθεση ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, εκ μέρους μελών μας -μετόχων της εταιρείας, σε περίπτωση που διαπιστωθεί η χειραγώγηση της μετοχής και η απόκρυψη ουσιωδών πληροφοριών που επηρέασαν την τιμή της μετοχής» .

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα