Επιχειρήσεις

Ελλάκτωρ: Νέα στοιχεία για συνεργασία Atlas-Reggeborgh – Σε δύσκολη θέση οι Ολλανδοί


 Επί τρία χρόνια τα πήγαν καλά στην ελληνική αγορά. Εκμεταλλεύτηκαν την προσπάθεια κυβέρνησης και επιχειρήσεων να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις, επωφελήθηκαν από τη “χαλαρότητα” των εποπτικών μηχανισμών, έβγαλαν μεγάλα κέρδη. Τώρα όμως τα πράγματα γίνονται “σκούρα” για την ολλανδική Reggeborgh και τον επικεφαλής της Χένρι Χόλντερμαν, που βρίσκονται στο στόχαστρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με ενδείξεις σοβαρών παραβάσεων των χρηματιστηριακών κανόνων, την ώρα που αγωνίζονται να διατηρήσουν τον έλεγχο της Ελλάκτωρ. 

 Η κατηγορία είναι ότι ενεργούσαν συντονισμένα με την βελγική Atlas του Μαρσέλ φαν Πέκε, χωρίς να έχουν κάνει πρόταση δημόσιας προσφοράς, αν και ελέγχουν από κοινού περίπου το 40% της ναυαρχίδας του πρώην ομίλου Μπόμπολα. 

Και ενώ τις επόμενες μέρες πρέπει να αντικρούσουν τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, προέκυψαν νεότερα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι δύο όμιλοι και οι επικεφαλής τους συνεργάζονται στενά σε επιχειρηματικό επίπεδο. Αυτό ενισχύει τις ενδείξεις και τις υποψίες περί συντονισμένης μετοχικής δράσης και στην Ελλάκτωρ, όπου είναι επίσης συνεργάτες/συμ-μέτοχοι.  

Εταίροι και συνδιαχειριστές

Το νέο στοιχείο που αφορά την υπόθεση  είναι ότι οι δύο επενδυτικές εταιρείες δεν βρέθηκαν από σύμπτωση συμ-μέτοχοι στην ελληνική κατασκευαστική εταιρεία. Είναι συνέταιροι τουλάχιστον από το 2019, σε εταιρεία του ομίλου Atlas  - συγκεκριμένα στην AtlasInvest Upstream, όπου 70% κατέχει ο βελγικός όμιλος και 30% η Reggeborgh. 

Οπως φαίνεται μάλιστα στις  εδώ παρατιθέμενες καταστάσεις οικονομικών αποτελεσμάτων της AtlasInvest Upstream, όχι μόνον μέτοχοι αλλά και συνδιαχειριστές είναι ο επικεφαλής της Atlas, Marcel Quirinus van Poecke και ο επικεφαλής της Reggeborgh Hendrikus Marinus Holterman.
 Οι εταιρικές ανακοινώσεις που έχουν δημοσιευτεί στο βελγικό ΦΕΚ αποκαλύπτουν ότι η σχέση μετοχικής συνεργασίας και συνδιαχείρισης ξεκίνησε το 2019, όταν επικεφαλής της AtlasInvest Upstream τοποθετήθηκαν οι Holterman και van Poecke, με θητεία αορίστου διαρκείας!

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 24 Ιουνίου 2021, η Ελλάκτωρ ανακοίνωσε στην χρηματιστηριακή αγορά ότι η Atlas NV που ελέγχεται από την Atlas Invest Holding BV, η οποία με τη σειρά της ελέγχεται από τον  Martialis Quirinus van Poecke, απέκτησε ποσοστό 9,80%.

Τα επίσημα έγγραφα

Την επομένη ημέρα, 25 Ιουνίου 2021, πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση μετόχων της AtlasInvest Upstream στην οποία οι δύο συνδιαχειριστές (δηλαδή οι επικεφαλής της Reggeborgh

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

reggeborgh-atlas-ellaktor

______________________________________________________________________________________________

και της Atlas) υπέγραψαν την οικονομική κατάσταση, που έχει και πιστοποιητικό από ελεγκτές της ΕΥ.

Η κοινή εταιρεία των δύο δεν είναι βέβαια αυτή που κατέχει μετοχές Ελλάκτωρ. Κανείς όμως δεν μπορεί πλέον να αμφισβητήσει τη σχέση συνεργασίας και συντονισμού των δύο ξένων μεγαλομετόχων της.

Άλλωστε  η σχέση των δύο είναι παλαιά και γνωστή, καθώς είχαν και στο παρελθόν συνεργασθεί σε κοινές επενδύσεις. Περισσότερο γνωστή ήταν η κοινή μετοχική παρουσία τους την εταιρεία πετρελαιοειδών Varo Energy, που δραστηριοποιείται στην Ελβετία, Γερμανία, Γαλλία, Κάτω Χώρες.

Στην επένδυση αυτή τήρησαν τους κανονισμούς και δεν είχαν υπερβεί τα όρια μετοχών που προβλέπουν οι κανόνες της χρηματιστηριακής αγοράς, ούτε συνδιαχειρίζονταν  κοινή επενδυτική εταιρεία.

Στην ελληνική αγορά εκμεταλλεύτηκαν “παράθυρα” της νομοθεσίας, τις δυσλειτουργίες των εποπτικών μηχανισμών και την καλοπροαίρετη “αφέλεια” με την οποία αντιμετωπίζονται οι ξένοι επενδυτές. Φαίνεται ότι αυτό έγινε και στην περίπτωση ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στην οποία ήταν μέτοχοι χωρίς να φαίνονται ιδιαίτερα. Η κεί παρουσία τους είναι ένα από τα θέματα για τα οποία έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς οι Ολλανδοβέλγοι συμ-μέτοχοι της Ελλάκτωρ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα