Πολιτική

Ποιός θα “ξελασπώσει” νομικά την Reggeborgh στην υπόθεση Ελλάκτωρ; Ο ρόλος Δένδια


Και πολιτική διάσταση αποκτά η υπόθεση της «άλωσης» του κατασκευαστικού ομίλου Ελλάκτωρ από το ολλανδικό γκρουπ Reggeborgh, στην οποία οι εποπτικές αρχές διαπιστώνουν σωρεία παραβάσεων των χρηματιστηριακών κανόνων.

ο χρηματιστηριακό σκάνδαλο μπορεί να εξελιχθεί και σε πολιτικό ζήτημα, καθώς νομικός σύμβουλος της Reggeborgh και στενός συνεργάτης του επικεφαλής της Χένρι Χόλντερμαν είναι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Το νομικό του γραφείο καλείται τώρα να αντικρούσει τα πορίσματα και τις κατηγορίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία μετά από διεθνή έρευνα καταλήγει στη διαπίστωση ότι η Reggeborgh χρηματοδοτούσε αφανώς “επενδυτές-αχυρανθρώπους” προκειμένου να αγοράζουν για λογαριασμό της μετοχές Ελλάκτωρ. Με τον τρόπο αυτό απέκτησε τον έλεγχο της εταιρείας παραπλανώντας την επενδυτική αγορά και τις εποπτικές αρχές.

Επί του παρόντος δεν έχει γίνει γνωστό αν το νομικό γραφείο Δένδια θα χειριστεί επισήμως την υπόθεση, ή θα περιοριστεί στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.
Ανακύπτει πάντως το ερώτημα αν ο νυν υπουργός Εξωτερικών από τη θέση του νομικού συμβούλου του ολλανδικού ομίλου γνώριζε τις κινήσεις της  Reggeborgh για την “άλωση” της Ελλάκτωρ, που συνιστούσαν παραβίαση χρηματιστηριακών κανόνων και νομοθεσίας, ή αν ακόμα συμμετείχε κατά κάποιο τρόπο στους σχεδιασμούς των Ολλανδών.

Στον κ. Δένδια δεν μπορεί βέβαια να καταλογισθεί οποιαδήποτε ευθύνη για τα πεπραγμένα της  Reggeborgh στην υπόθεση Ελλάκτωρ. Το θέμα είναι ηθικής και πολιτικής τάξεως.   

Το ενδιαφέρον ζήτημα  είναι τώρα ποιά στάση θα τηρήσουν ο υπουργός Εξωτερικών και το νομικό του γραφείο, μετά τις διαπιστώσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που “καίνε” τον ολλανδικό όμιλο.

Νομικοί που ασχολούνται με τα θέματα της κεφαλαιαγοράς εκτιμούν ότι το γραφείο Δένδια θα συνεχίσει τη συνεργασία με τους Ολλανδούς, αλλά θα φροντίσει να αποστασιοποιηθεί από την υπόθεση, για να αποφύγει τον θόρυβο που θα ζημίωνε το “ίματζ” του – κατά γενική ομολογία επιτυχημένου - υπουργού Εξωτερικών.

Οπως επισημαίνουν, ένας δικηγόρος-υπουργός μπορεί να είναι νομικός παραστάτης μιας εταιρείας σε επιχειρηματικό deal, σε κάποια σύμβαση κλπ. Οχι όμως  στην αντιπαράθεση της με κρατικές αρχές και μάλιστα ευρισκόμενη υπό κατηγορία.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα