Αγορές

Ράλι κόντρα στην πανδημία- Τράπεζες +15% στο διήμερο!


Θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας σπεύδουν να προεξοφλήσουν οι αγορές, πριν ακόμη κοπάσει η καταστροφολογία για τις επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία και για τα πλήγματα που θα υποστούν επιμέρους χώρες και κλάδοι επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Μετά το χθεσινό +7,73% της Wall Street και τις εντυπωσιακές επιδόσεις στην Ευρώπη, το ράλι συνεχίζεται σήμερα στα ευρωπαίκά χρηματιστήρια και στο ΧΑ. Παράλληλα επιταχύνεται η μετακίνηση κεφαλαίων σε  μετοχές και commodities που είχαν βρεθεί τις τελευταίες εβδομάδες στο μάτι του κυκλώνα.
Το πετρέλαιο ενισχύεται έχοντας ήδη κερδίσει περίπου 65%(!) από τα χαμηλά 20ετίας που σημείωσε την προηγούμενη εβδομάδα. Tα ομόλογα των ισχυρών χωρών της Ευρωζώνης πiέζονται, τα ελληνικά και τα ιταλικά  ενισχύονται.

Στη μεταστροφή κλίματος συμβάλλουν οι προσδοκίες ότι στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη θα επιτευχθεί τελικά κάποιος συμβιβασμός για την υιοθέτηση τρόπων  περαιτέρω χρηματοδοτικής στήριξης των χωρών που αντιμετωπίζουν σοβαρότερα οικονομικά και δημοσιονομικά προβλήματα από την πανδημία.

Ο γερμανικός DAX σημειώνει σήμερα εντυπωσιακό άλμα +4,7%,  μετρώντας αθροιστικά κέρδη περίπου 11% στο διήμερο. Κατά 3,8% ενισχύονται οι βασικοί δείκτες σε Λονδίνο, Παρίσι, Μιλάνο.

Το ΧΑ ακολουθεί τη διεθνή τάση, έχοντας μάλιστα ως δεδομένο ότι η Ελλάδα  αφ' ενός μεν κατορθώνει να ελέγξει την εξάπλωση της πανδημίας, αφ' ετέρου μπορεί να αποκομίσει σημαντικά οφέλη από τα μέτρα χρηματοδοτικής στήριξης που θα αποφασισθούν στην Ευρωζώνη.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με άλμα του ΓΔ κατά 3,90%. και μεγάλη άνοδο των τραπεζικών μετοχών.
 Τώρα ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 4,30%  και βρίσκεται στις 611,3 μονάδες, στα υψηλά ημέρας. Με την κίνηση αυτή προσπερνά χωρίς καμία δυσκολία δύο περιοχές ισχυρής αντίστασης – η πρώτη στις 580-585 μονάδες. Αυξ'άνονται λοιπόν οι πιθανότητες για έναν νέο  κύκλο ανάκαμψης, με στόχο τις 630 μονάδες και εν συνεχεία τις 645.

Κλειδί η πορεία των τραπεζικών μετοχών. Ο κλαδικός τους δείκτης κινείται τώρα στα υψηλά ημέρας με  άλμα +7,40%, αθροίζοντας κέρδη περίπου 15% στο διήμερο.

Επικεφαλής της κούρσας παραμένει για δεύτερη μέρα η Εθνική, με άλμα +10%.  Ακολουθούν Eurobank και Πειραιώς +7,3%, Attica Bank +6,4%, Alpha +6%, Τρ. Ελλάδος +1,7%.

Με θετικό πρόσημο όλα τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. Τις καλύτερες επιδόσεις σημειώνουν: Βιοχάλκο +8,4%, Motor Oil +8%, Ελλάκτωρ, Φουρλής και Σαράντης +7,5%,  ΔΕΗ +5,6%, Μυτιληναίος και Coca-Cola +4,8%.

Διαβάστε επίσης