Αγορές

Κέρδη πάνω από 6% στη Wall


Με άνοδο έκλεισε απόψε η συνεδρίαση της Wall Street, παρά την κατάσταση που έχει προκληθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον COVID-19, παίρνοντας ώθηση από τις αγορές στην Ευρώπη.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σημείωσε κέρδη, ενώ στις ΗΠΑ έχουν προσβληθεί από κορονοϊό 352.249 άτομα και 10.372 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. 

Την ίδια ώρα, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, ανακοίνωσε πως παρατείνονται μέχρι τις 29 Απριλίου τα μέτρα.

Νωρίτερα, οι σύμβουλοι του Λευκού Οίκου συζητούν την πιθανότητα έκδοσης ενός κορονο-ομολόγου, όπως δήλωσε ο οικονομικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Λάρι Κούντλοου, λέγοντας ότι αυτή είναι μια περίοδος για να συγκεντρώσει η κυβέρνηση χρήματα για τις προσπάθειες αντιμετώπισης των συνεπειών του νέου κορονοϊού και ο ίδιος θεωρεί ότι ένα «πολεμικό ομόλογο» αποτελεί θαυμάσια ιδέα. «Θα ήταν μια μακροπρόθεσμη επένδυση στο μέλλον της υγείας, της ασφάλειας και της οικονομίας της Αμερικής», υποστήριξε. Μιλώντας λίγη ώρα αργότερα σε δημοσιογράφους, ο Κούντλοου είπε ότι η κυβέρνηση Τραμπ «καθοδηγείται από τα γεγονότα» όσον αφορά τον καλύτερο τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να δώσει μια νέα ώθηση στην αμερικανική οικονομία.

H κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως πλέον θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δάνεια που χορηγούν για να αντλήσουν ρευστότητα από τη Fed, οι τράπεζες που συμμετέχουν το έκτακτο πρόγραμμα δανεισμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα. θα δημιουργήσει έναν ειδικό μηχανισμό χρηματοδότησης και ειδικότερα μια δευτερογενή αγορά για δάνεια, με εγγύηση της αμερικάνικής κυβέρνησης των ΗΠΑ.Με αυτή την κίνηση η Federal Reserve ευελπιστεί να ενθαρρύνει τις τράπεζες να μπουν στο πρόγραμμα δανεισμού ΜμΕ.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 22,649.74 μονάδες, με άνοδο 7.59%.    

Παράλληλα, ο S&P 500 έφτασε στις 2,655.93 μονάδες, αυξανόμενος κατά 6.72%.

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq άγγιξε τις 7,913.24 μονάδες, με κέρδη 7.33%.