Αγορές

Απογειώθηκαν οι μετοχές, ράλι στα χρηματιστήρια, ΓΔ +8,5% στο ΧΑ


Εντυπωσιακή μεταστροφή κλίματος προκαλούν στις αγορές οι ενδείξεις-πληροφορίες για ανάσχεση του ρυθμού εξάπλωσης της πανδημίας,ενώ προσδοκίες δημιουργούν οι αναμενόμενες αποφάσεις στο Eurogroup για περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη των χωρών της Ευρωζώνης που πλήττονται περισσότερο.

Μετά από πολλές μέρες πιέσεων, έντονων διακυμάνσεων και μεγάλων απωλειών, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στη Wall Street βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη ένα μινι ράλι εκτόνωσης-ανακούφισης, που δίνει ανάσες στα χαρτοφυλάκια  και αναθερμαίνει το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Το ΧΑ ακολουθεί τη διεθνή τάση, έχοντας μάλιστα ως δεδομένο ότι η Ελλάδα  αφ' ενός μεν κατορθώνει να ελέγξει την εξάπλωση της πανδημίας, αφ' ετέρου μπορεί να αποκομίσει σημαντικά οφέλη από τα μέτρα χρηματοδοτικής στήριξης που θα αποφασισθούν στην Ευρωζώνη.

Με την έναρξη των σημερινών συναλλαγών, οι αγορές έσπευσαν να προεξοφλήσουν θετικά αποτελέσματα στο Συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης – ίσως έναν συμβιβασμό για χρηματοδοτήσεις χωρίς κορονοομόλογα και χωρίς μνημόνια. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες απογειώθηκαν, ο DAX πήγε +5,6%, ενώ στο ΧΑ ο τραπεζικός δείκτης “έγραψε” +10,3%.
Αυτό το τέμπο διατηρήθηκε και τη σκυτάλη έχει πάρει τώρα η Wall Street. O Dow Jones σημείωσε +5,3% και τώρα βρίσκεται στο +4,7%, συντηρώντας τις ελπίδες για συνέχιση της ανάκαμψης.

Πετρέλαιο και ομόλογα

Κόντρα στο κλίμα ευφορίας που διαμορφώνεται στα χρηματιστήρια μετοχών, οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχωρούν, χάνοντας μέρος των βραχυχρόνιων κερδών που κατέγραψαν με την εντυπωσιακή ανάκαμψη (+50%) της περασμένης εβδομάδας.

Εικόνα σταθεροποίησης στα ομόλογα. Ενισχύονται στα ελληνικά, η απόδοση του 10ετούς υποχωρούσε νωρίτερα κατά 8 μονάδες βάσης
 Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν οι αναλυτές, επισημαίνοντας ότι οι αγορές δεν έχουν αποκτήσει τάση και ότι  το κλίμα παραμένει ευμετάβλητο.

Αρνητικό καταλύτη μπορεί να αποτελέσουν τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις ότι η παγκόσμια οικονομία πηγαίνει σε ύφεση, η οποία στην Ελλάδα μπορεί να είναι της τάξεως του 7% το επόμενο τρίμηνο.

Η συνεδρίαση - Μετοχές και δείκτες

Προς το παρόν, αισιοδοξία στο ΧΑ δημιουργεί η επάνοδος του ΓΔ στην περιοχή των 580-585 μονάδων, η οποία  αποτελούσε ισχυρή αντίσταση και η υπέρβαση της θα σηματοδοτήσει  την έναρξη νέου βραχυχρόνιου κύκλου ανάκαμψης.

Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε σήμερα στο απόλυτο υψηλό ημέρας, στις 586,46 μονάδες, με άνοδο 8,46%.  Στην περιοχή αυτή εκτιμάται ότι θα συναντήσει αντίσταση, την οποία μπορεί να υπερβεί με αυξημένο τζίρο.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κέρδισε 8,83% κλείνοντας στις 1.429,39 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με +10,34% και τερμάτισε με +8,95%.

Πρώτη σε απόδοση η Εθνική, που έκλεισε +10,8%. Ακολούθησαν Alpha 9,7%, Πειραιώς +9,3%, Attica Bank +8%, Eurobank +6,9%, Τρ. Ελλάδος +2,2%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν: Σαράντης +13,9%, Μυτιληναίος +11,3%, Motor Oil, Lamda, Coca-Cola +10,2%, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ και  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +10%. Κέρδη 9-10% κατέγραψαν ΔΕΗ, Τιτάν, Βιοχάλκο και  Jumbo  ΟΤΕ +8,4%, Ελλάκτωρ +8,2%.

Διαβάστε επίσης