Αγορές

Ράλι ελληνικών ομολόγων – Νέο ιστορικό ρεκόρ


Κόντρα στην αβεβαιότητα που δημιουργεί η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, οι αγορές δείχνουν εμπράκτως την αυξανόμενη εμπιστοσύνη τους στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και στις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας, οδηγώντας στο ναδίρ τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Ενώ στις ευρωαγορές διαμορφώνεται εικόνα σταθεροποίησης, τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν να «τρέχουν» σε ρυθμούς μινι ράλι: Οι τιμές τους ενισχύονται, οι αποδόσεις τους αποκλιμακώνονται αντιστοίχως, υποχωρώντας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Νέο ιστορικό ρεκόρ σημειώνει σήμερα  η απόδοση του 5ετούς κρατικού χρεογράφου, που είναι ο ασφαλέστερος δείκτης εμπιστοσύνης των διεθνών «συντηρητικών» επενδυτών στις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας. Υποχωρώντας κατά 8,5 μονάδες βάσης έπεσε νωρίτερα στο 2,074%. Αυτή την ώρα διαμορφώνεται σε 2,084%, περίπου 7,5 μονάδες βάσης χαμηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο.

Ιστορικό ρεκόρ χαμηλής απόδοσης  (2,095%) είχε σημειωθεί προχθές την Τετάρτη, ενώ το αμέσως προηγούμενο ήταν πριν από 14 χρόνια, τον Ιούνιο του 2005.

Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι διευκολύνει την υλοποίηση του σχεδίου νέας προσφυγής στις χρηματαγοράς, προς άντληση περίπου 3 δις. ευρώ με έκδοση 7ετούς ομολόγου.

Διεθνή επενδυτικά κεφάλαια προσελκύει και το 10ετές ελληνικό χρεόγραφο, με αποτέλεσμα η τιμή του να ενισχύεται. Η απόδοση του αποκλιμακώνεται αντιστοίχως, υποχωρώντας σήμερα περίπου κατά 7 μονάδες, κοντά στο 3,36%. Νωρίτερα είχε πάσει και στο 3,35%

Διαβάστε επίσης