Τράπεζες

Ψάλτης/Alpha Bank: 1,1 δισ. ευρώ στους μετόχους την επόμενη τριετία


Την πρόθεση της Alpha Bank για διανομή 1,1 δισ.ευρώ στους μετόχους της, εντός της επόμενης τριετίας, μέσα από μερίσματα και επαναγορές μετοχών (buybacks), έκανε γνωστή ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης. 

Μιλώντας σε αναλυτές κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, ο κ.Ψάλτης  υποστήριξε ότι ο στόχος για το 2024 είναι διανομή μερίσματος και επαναγορές μετοχών (shares buybacks) συνολικού ύψους 122 εκατ. ευρώ. Η εκτίμηση της τράπεζας είναι η… επιβράβευση των μετόχων θα ανέλθει στο 20% επί των κερδών για την τρέχουσα χρονιά, ενώ τα δύο επόμενα χρόνια να αυξηθεί στο 35% για το 2025 και στο 50% για το 2026.

Σε βάθος τριετίας η διοίκηση της τράπεζας σχεδιάζει διανομή κερδών ύψους 1,1 δισ. ευρώ στους μετόχους, με το ακριβές μείγμα της επιβράβευσης να διαμορφώνεται ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και κατόπιν φυσικά έγκρισης του SSM.

Η απάντηση από τον SSM θα έλθει στις αρχές Ιουνίου, για να ακολουθήσει η λήψη των απαραίτητων αποφάσεων από τη γενική συνέλευση των μετόχων της Alpha Bank στα τέλη του ερχόμενου Ιουλίου.

Σύμφωνα με το business plan, η Alpha Bank εκτιμά η επιβράβευση να ανέλθει στο 20% επί των κερδών, ενώ τα δύο επόμενα χρόνια να αυξηθεί στο 35% για το 2025 και στο 50% για το 2026.

Μιλώντας για τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου, ο  κ. Ψάλτης σημείωσε ότι επιβεβαιώνουν τους στόχους που έχουν τεθεί , σημειώνοντας, μάλιστα περίπτωση ανοδικής αναθεώρησής τους,  ανάλογα με την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών τα επόμενα τρίμηνα.

Εκτόξευση +89,9% των καθαρών κερδών μετά από φόρους

Η Αlpha Bank κατέγραψε καθαρά κέρδη ύψους €211,1 εκατ. να βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο μετά την οικονομική κρίση. Συγκεκριμένα τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους εκτοξεύθηκαν κατά 75% σε τριμηνιαία βάση ή 89,9% σε ετήσια βάση, λόγω του υψηλότερου Κύριου Αποτελέσματος προ Προβλέψεων (+19,7%), καθώς και της περαιτέρω εξομάλυνσης του Κόστους Πιστωτικού Κινδύνου. 
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα