Χρηστικά

Προστασία α΄κατοικίας: Χρυσή τομή για τράπεζες και δανειολήπτες


Οριο προστασίας, κούρεμα, επιδότηση δόσης

Με επίμαχο θέμα το πλαφόν αξίας προστατευόμενης πρώτης κατοικίας συνεχίζονται οι συζητήσεις για τη διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου που θα διαδεχθεί  τον νόμο Κατσέλη. Το κυβερνητικό επιτελείο αναμένει σήμερα-αύριο τις προτάσεις των τραπεζών και τα στοιχεία που δείχνουν πόσοι θα είναι οι ωφελούμενοι «κόκκινοι» δανειολήπτες και τι κόστος θα επωμισθεί κάθε τράπεζα  κατά περίπτωση – εάν δηλαδή ο πήχυς προστασίας τοποθετηθεί στις 80.000 ευρώ, στις 100-120-150.000 κλπ.

Με βάση αυτά θα προχωρήσει στην τελική διαμόρφωση του σχεδίου, προσπαθώντας να συνδυάσει τρεις αντικρουόμενους στόχους: Ουσιαστική προστασία μεγάλου αριθμού οικονομικά ασθενέστερων δανειοληπτών, «λελογισμένη» επιβάρυνση των τραπεζών χωρίς να πληγεί η κεφαλαιακή τους επάρκεια και δημοσιονομικό κόστος που θα μπορεί να καλυφθεί χωρίς προβλήματα.

Οι νέες ρυθμίσεις θα έχουν τη μορφή νομοσχεδίου, που θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να πάρει «πράσινο φως» και εν συνεχεία θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Όπως τόνισε σήμερα στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, για τη διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου  λαμβάνονται υπόψη οι κοινωνικές συνέπειες, οι δημοσιονομικές επιπτώσεις και  τα παραγόμενα αποτελέσματα όσον αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Ακριβείς υπολογισμοί

Το σχέδιο επεξεργάστηκε το ΝPL Forum της Ενωσης Ελληνικών Τραππεζών, βασιζόμενο στα σενάρια προσομοίωσης που έκανε η PwC για κάθε τράπεζα χωριστά, λαμβάνοντας υπόψη το ύψος των «κόκκινων» δανείων, την αξία των ακινήτων και το ύψος των προβλέψεων, ώστε να εκτιμηθεί ποιο μπορεί να είναι το όριο προστασίας που δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στα κεφάλαια.

Από κυβερνητικής πλευράς ιδιαίτερη σημασία δίδεται στην πληρότητα και τη σαφήνεια  του σχεδίου, ώστε

  1. Να είναι ρεαλιστικό και να μπορεί να γίνει αποδεκτό από την ΕΚΤ χωρίς παρατηρήσεις και καθυστερήσεις
  2. Να προστατεύει την πρώτη κατοικία των οικονομικά αδύναμων
  3. Να συμβάλει στην ταχεία μείωση των κόκκινων δανείων, με υπαγωγή πολλών σε καθεστώς ρύθμισης, με πραγματική δυνατότητα εξυπηρέτησης τους. Στόχος είναι να ξαναγίνουν ενήμερα όσο τον δυνατόν περισσότερα «κόκκινα» δάνεια.

Οι βασικές ρυθμίσεις

Το κυβερνητικό επιτελείο που είναι επιφορτισμένο με τη σύνταξη του νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και του ιδιωτικού χρέους (ρύθμιση 120 δόσεων, εξωδικαστικός για όλους κ.λπ.), εξετάζει όλα τα επιμέρους σενάρια για το όριο προστασίας, το ύψος του «κουρέματος» και τις δικλίδες ασφαλείας, ώστε οι νέες ρυθμίσεις να  αξιοποιηθούν στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο βασίζεται στο κυπριακό μοντέλο «Εστία», που προβλέπει «κούρεμα» στεγαστικού δανείου και επιδότηση κατά το 1/3 της δόσης του.
Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς, το δημοσιονομικό κόστος αυτής της επιδότησης εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

Οσον αφορά το όριο προστασίας, τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να ορισθεί στις 120.000 για τον άγαμο, έναντι 180.000 ευρώ που προβλέπει ο νόμος Κατσέλη. Πάντως οι τράπεζες θεωρούν ότι αυτό το όριο είναι υπερβολικά υψηλό και υποστηρίζουν ότι αφήνει μεγάλα περιθώρια καταχρηστικής αξιοποίησης των προστατευτικών διατάξεων από στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα