Οικονομία

Αρχίζει η μάχη για προστασία της πρώτης κατοικίας!


Κρίσιμη σύσκεψη αύριο ενόψει της έλευσης των δανειστών. Οδηγός το κυπριακό μοντέλο αλλά θα... ελληνοποιηθεί.

Το κυπριακό μοντέλο «Εστία», αλλά με τις τράπεζες να επιμένουν σε μεγάλες τροποποιήσεις "ελληνοποίησης", ώστε να περιορισθούν τα κουρέματα δανείων, αποτελεί οδηγό για τα επόμενα βήματα στη διαμόρφωση του νέου προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Οι συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης, δανειστών και τραπεζών δεν είναι εύκολες, γι' αυτό και πηγές του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν να χρειασθεί άλλη μια παράταση ισχύος του νόμου Κατσέλη, ο οποίος λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου.

Διαβάστε σε παλαιότερο άρθρο: Με υπογραφή Τσίπρα το κυπριακό μοντέλο για την προστασία της 1ης κατοικίας

Όπως αναφέρει αξιωματούχος του υπ. Οικονομικών, η προετοιμασία των ελληνικών θέσεων για την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς και για τα άλλα σοβαρά ζητήματα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, θα γίνει αύριο σε ευρεία υπουργική σύσκεψη με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των τραπεζών.

Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο, φθάνει στην Αθήνα την Δευτέρα, ενώ την ίδια ημέρα θα φθάσει στην Αθήνα και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, που μετέχει με ρόλο παρατηρητή στη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Οι συναντήσεις θα αρχίσουν από την Τρίτη το απόγευμα, μετά την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου από το Eurogroup και οι θεσμοί αναμένεται να παραμείνουν στην Ελλάδα έως την Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου.

Το κυπριακό μοντέλο «Εστία»

Η εφαρμογή του κυπριακού μοντέλου στην Ελλάδα είναι πολύ πιο δύσκολη από όσο φαίνεται, καθώς οι τραπεζίτες, όπως έχει αποκαλύψει το Σin, φοβούνται ότι οι τράπεζες θα υποστούν σοβαρές απώλειες από το κούρεμα στεγαστικών δανείων, αν εφαρμοσθεί κατά γράμμα το κυπριακό σχέδιο "Εστία".

Στην Κύπρο, τα δάνεια που τίθενται υπό προστασία κουρεύονται αυτόματα, με βάση την αγοραία αξία που έχει η κατοικία. Αν το υπόλοιπο του δανείου είναι 100 ευρώ και η αγοραία αξία της κατοικίας 70, ο δανειολήπτης θα κληθεί να πληρώσει 70 ευρώ στην τράπεζα και από τις δόσεις της ρύθμισης που θα συμφωνηθεί το Δημόσιο θα καλύπτει το 1/3. Το ποσό της διαφοράς δανείου/αγοραίας αξίας "παρκάρεται" και διαγράφεται, εφόσον ο δανειολήπτης εξυπηρετήσει τη ρύθμιση κανονικά.

Οι τράπεζες, σε συνεργασία με συμβουλευτικό οίκο, έχουν καταλήξει σε πρόταση που... κουρεύει τα κουρέματα, ώστε τελικά να μικρύνει η περίμετρος της ρύθμισης (να ωφεληθούν λιγότεροι) και να περιορισθούν οι απώλειες των τραπεζών. Εκπρόσωποι των τραπεζών συναντώνται σήμερα για να οριστικοποιήσουν την πρότασή τους.

Εξάλλου, κυβέρνηση και τραπεζίτες ετοιμάζουν από κοινού ένα νέο σχέδιο συνολικής ρύθμισης χρεών, που θα περιλαμβάνει όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές  προς τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά Ταμεία και ΔΕΚΟ.

Η επεξεργασία του θα ολοκληρωθεί μέσα στις αμέσως προσεχείς μέρες και το τελικό κείμενο προτεινόμενων διατάξεων θα παρουσιασθεί την επόμενη εβδομάδα στους εκπροσώπους των δανειστών. Με βάση τις παρατηρήσεις που θα διατυπωθούν από πλευράς των θεσμών, θα γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις, χωρίς να αλλάξουν οι κατευθυντήριοι άξονες.

Διαβάστε: Ρύθμιση-πακέτο για όλες τις οφειλές σε τράπεζες, εφορία, Ταμεία, ΔΕΚΟ

Οι υπόλοιπες εκκρεμότητες της αξιολόγησης

Αναφερόμενος στις εκκρεμότητες της αξιολόγησης, ο ίδιος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών με γνώση των συζητήσεων ανέφερε πως το «χρηματοοικονομικό» αποτελεί το πλέον πολύπλοκο και σημαντικό θέμα και αφορά τόσο στο διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη», όσο και στη μείωση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών.

Σχετικά με την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, ο αξιωματούχος θεωρεί ότι πιο εύκολο είναι να εγκριθεί από την Κομισιόν και να εφαρμοστεί το σχέδιο του ΤΧΣ (εγγυήσεις Δημοσίου σε τιτλοποιήσεις), το οποίο έχει ήδη υλοποιηθεί στην Ιταλία.

Κατά τον ίδιο, δεν αποτελεί πρόβλημα η παροχή των κρατικών εγγυήσεων, καθώς το Δημοόσιο θα προσφέρει την εγγύησή του μόνο τίτλους με υψηλή βαθμολογία (investment grade), αφού προηγηθεί κατάλληλη επιλογή των δανείων που θα περιβληθούν με κρατική εγγύηση. Το σχέδιο της Τραπέζης της Ελλάδος, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος, ίσως ενεργοποιηθεί σε δεύτερη φάση και εφόσον λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ερωτηθείς για τις κυοφορούμενες ρυθμίσεις οφειλών έως 120 δόσεις προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών επισήμανε ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα θα υπάρξουν τόσο αυτή του υπουργείου Εργασίας (με επανυπολογισμό των οφειλών έως 31/12/2016 και ένταξη -χωρίς επανυπολογισμό- και των οφειλών έως 31/12/2017), όσο και εκείνη του υπουργείου Οικονομικών.

Η ολιστική ρύθμιση για οφειλές σε εφορία, ταμεία και τράπεζες με Μόνιμο Εξωδικαστικό Μηχανισμό σχεδιάζεται από την κυβέρνηση να εφαρμοστεί το β΄ εξάμηνο εφέτος. Ο ακατάσχετος λογαριασμός, ανέφερε, θα «χτίζεται» ανάλογα με τη συνέπεια στην καταβολή των δόσεων.

Ποιες ιδιωτικοποιήσεις θα «τρέξουν»

Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, ο εν λόγω αξιωματούχος σημειώνει ότι άμεσα θα υπάρξει η προκήρυξη για την άδεια καζίνο στο «Ελληνικό», ενώ πολύ σύντομα θα υπογραφεί και η παράταση της σύμβασης παραχώρησης για το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Παράλληλα, προχωρά το θέμα των ΕΛΠΕ. Θα υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις από το υπουργείο Ενέργειας για τον διαχωρισμό των δικτύων και από το υπουργείο Ναυτιλίας για την παραχώρηση δραστηριοτήτων στα τέσσερα λιμάνια. Αντίθετα, όπως είπε, «δεν είναι το πιο προχωρημένο» το ζήτημα με την Εγνατία Οδό.

Οι δικαστικές αποφάσεις

Σε ερώτηση για το δημοσιονομικό κόστος από τις δικαστικές αποφάσεις (π.χ. δώρα και επίδομα άδειας στο Δημόσιο), ο παράγοντας επισήμανε πως υπάρχει ήδη μελέτη από το υπουργείο Εργασίας και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις και την κάλυψη του κόστους.

Είπε ότι στην περίπτωση επιστροφής των δώρων αναδρομικά, η επίπτωση θα είναι one- off και ενδέχεται η καταβολή να γίνει σε βάθος χρόνου. Σε άλλη ερώτηση, εάν το ΣτΕ αποφασίσει να επανέλθουν εφεξής τα δώρα, απάντησε ότι «εκεί μπορείς να φέρεις ένα άλλο νομοσχέδιο». Πρόσθεσε δε, πως «πάντα πρέπει να συμμορφώνεσαι με τις αποφάσεις του ΣτΕ», σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Σημειώνεται ότι στις 27 Φεβρουαρίου θα δημοσιοποιηθεί η Έκθεση της Κομισιόν στο πλαίσιο της αξιολόγησης και ο αξιωματούχος δηλώνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να μην εκταμιευθεί το ποσό των ANFAs και SNPs (τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και ευρωπαϊκές εθνικές τράπεζες), το οποίο ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί προσδιορίζει σε 750 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα