Ασφαλιστική Αγορά

Προσφορά για Εθνική Ασφαλιστική από γερμανικό γκρουπ


Ενώ οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί πιέζουν την Εθνική να προχωρήσει στην πώληση της θυγατρικής Εθνικής Ασφαλιστικής και η DG Comp (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού) δεν έχει ακόμη  απαντήσει επισήμως στο αίτημα  παράτασης της προθεσμίας μέχρι το 2020, το θέμα  τίθεται πάλι  επί τάπητος και η διοίκηση της τράπεζας καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις.

Τις εξελίξεις επισπεύδει η  εκδήλωση ενδιαφέροντος από τον γερμανικό αντασφαλιστικό όμιλο Hannover Re, ο οποίο υπέβαλε μη δεσμευτική προσφορά, ζητώντας να εξαγοράσει το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Χρ.Κίτσιου στο Euro2day, η προσφορά υπεβλήθη στα τέλη Νοεμβρίου από κοινοπραξία στην οποία συμμετέχεουν η Hannover Re και η ιαπωνική Lidehal. Με μιρό ποσοστό συμμετέχει και ο M. Fairfield, μεγαλομέτοχος και διευθύνων σύμβουλος του Exin Group, που είχε πλειοδοτήσει  στον πρώτο διαγωνισμό πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, αλλά δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει τα αναγκαία κεφάλαια για να πληρώσει το τίμημα – με αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθεί η πώληση.

Διασφαλίσεις

Η παρουσία του Fairfield προβληματίζει τη διοίκηση της Εθνικής,που θέλει να έχει διασφαλίσεις ότι η νέα προσπάθεια πώλησης δεν θα καταλήξει κι αυτή σε ναυάγιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κοινοπραξία της Hannover Re προσφέρει τίμημα ισόποσο με τη λογιστική αξία της Εθνικής Ασφαλιστικής και δεκαετή σύμβαση bancassurance στην Εθνική Τράπεζα.

Η διοίκηση της μητρικής τράπεζας καλείται τώρα  να αποφασίσει αν θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ενδιαφερόμενη κοινοπραξία, ή θα κινήσει τις διαδικασίες  νέου διαγωνισμού, όπου μπορεί να εμφανισθούν περισσότεροι υποψήφιοι αγοραστές.

Οχι εκποίηση άρον-άρον

Η Εθνική έχει ζητήσει από την DG Comp της Κομισόν να παραταθεί μέχρι τέλους του 2020 η προθεσμία πώλησης της θυγατρικής της, ώστε να μην αναγκασθεί να την εκποιήσει άρον-άρον σε προεκλογική περίοδο και σε δυσμενές χρηματιστηριακό κλίμα, με εύλογη επίπτωση στο τίμημα.

Η στάση των Βρυξελλών είναι αρνητική, αλλά επίσημη  απάντηση δεν έχει δοθεί ακόμη, όπως διευκρινίζουν στελέχη της τράπεζας, διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα