Ασφαλιστική Αγορά

Προσφορά για Εθνική Ασφαλιστική από γερμανικό γκρουπ


Ενώ οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί πιέζουν την Εθνική να προχωρήσει στην πώληση της θυγατρικής Εθνικής Ασφαλιστικής και η DG Comp (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού) δεν έχει ακόμη  απαντήσει επισήμως στο αίτημα  παράτασης της προθεσμίας μέχρι το 2020, το θέμα  τίθεται πάλι  επί τάπητος και η διοίκηση της τράπεζας καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις.

Τις εξελίξεις επισπεύδει η  εκδήλωση ενδιαφέροντος από τον γερμανικό αντασφαλιστικό όμιλο Hannover Re, ο οποίο υπέβαλε μη δεσμευτική προσφορά, ζητώντας να εξαγοράσει το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Χρ.Κίτσιου στο Euro2day, η προσφορά υπεβλήθη στα τέλη Νοεμβρίου από κοινοπραξία στην οποία συμμετέχεουν η Hannover Re και η ιαπωνική Lidehal. Με μιρό ποσοστό συμμετέχει και ο M. Fairfield, μεγαλομέτοχος και διευθύνων σύμβουλος του Exin Group, που είχε πλειοδοτήσει  στον πρώτο διαγωνισμό πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, αλλά δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει τα αναγκαία κεφάλαια για να πληρώσει το τίμημα – με αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθεί η πώληση.

Διασφαλίσεις

Η παρουσία του Fairfield προβληματίζει τη διοίκηση της Εθνικής,που θέλει να έχει διασφαλίσεις ότι η νέα προσπάθεια πώλησης δεν θα καταλήξει κι αυτή σε ναυάγιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κοινοπραξία της Hannover Re προσφέρει τίμημα ισόποσο με τη λογιστική αξία της Εθνικής Ασφαλιστικής και δεκαετή σύμβαση bancassurance στην Εθνική Τράπεζα.

Η διοίκηση της μητρικής τράπεζας καλείται τώρα  να αποφασίσει αν θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ενδιαφερόμενη κοινοπραξία, ή θα κινήσει τις διαδικασίες  νέου διαγωνισμού, όπου μπορεί να εμφανισθούν περισσότεροι υποψήφιοι αγοραστές.

Οχι εκποίηση άρον-άρον

Η Εθνική έχει ζητήσει από την DG Comp της Κομισόν να παραταθεί μέχρι τέλους του 2020 η προθεσμία πώλησης της θυγατρικής της, ώστε να μην αναγκασθεί να την εκποιήσει άρον-άρον σε προεκλογική περίοδο και σε δυσμενές χρηματιστηριακό κλίμα, με εύλογη επίπτωση στο τίμημα.

Η στάση των Βρυξελλών είναι αρνητική, αλλά επίσημη  απάντηση δεν έχει δοθεί ακόμη, όπως διευκρινίζουν στελέχη της τράπεζας, διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα.

Διαβάστε επίσης