Τράπεζες

Προειδοποίηση Μεγάλου στο RBU: Κινδυνεύει η απασχόληση όσων δεν μεταβούν στη νέα εταιρεία


Η περιορισμένη συμμετοχή εργαζομένων της διεύθυνσης διαχείρισης απαιτήσεων δανείων (RBU) της Πειραιώς στο πρόγραμμα μετακίνησης στη νέα εταιρεία με την Intrum υποχρέωσε τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Χρήστο Μεγάλου να βγεί μπροστά, κορυφώνοντας την πίεση της διοίκησης με μήνυμα - προειδοποίηση σε όσους αρνηθούν την μεταφορά τους.

Σε επιστολή του, που εστάλη σήμερα (30/8) προς όλους όσοι έχουν δηλώσει στο Ανθρώπινο Δυναμικό ότι επιθυμούν να παραμείνουν στην τράπεζα, αφού αναφέρεται στις προοπτικές του νέου επιχερηματικού εγχειρήματος και κάνει ιδιαίτερη μνεία τόσο στη συμφωνία με την ΟΤΟΕ, όσο και στα οικονομικά κίνητρα που παρέχονται (9 μεικτοί μηνιαίοι μισθοί) απευθύνει σαφή προειδοποίηση σε εκείνους που θα εμμείνουν στην άρνηση μετακίνησή τους, ότι διακινδυνεύουν την απασχόλησή τους

Ταυτόχρονα, θέτει ως χρονικό όριο λήψης απόφασης την 4η Σεπτεμβρίου. Στο εν λόγω σημείο ο Χρ. Μεγάλου αναφέρει:

«Η ανεύθυνη αυτή στάση τους, που υπαγορεύεται από προσωπικές επιδιώξεις και σκοπιμότητες, θα έχει ως αποτέλεσμα να μην επωφεληθούν όλοι οι εργαζόμενοι των ευεργετικών παροχών και εγγυήσεων της συμφωνίας με την ΟΤΟΕ και να τεθεί σε κίνδυνο η απασχόληση όσων δεν μεταβούν στη νέα εταιρεία. Διότι είναι προφανές ότι μετά τη μεταφορά των δραστηριοτήτων του RBU στη νέα εταιρεία, η δυνατότητα απορρόφησης πλεονάζοντος προσωπικού από την Τράπεζα θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Ως εκ τούτου, η Τράπεζα θα επανεξετάσει τη στάση της λαμβάνοντας υπόψη όλες τις εναλλακτικές επιλογές, με γνώμονα την πλήρη λειτουργία της νέας εταιρείας την 1η Οκτωβρίου.

Είναι πλέον η ώρα που ο καθένας από εμάς πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Να αποφασίσει μέχρι την 4η Σεπτεμβρίου υπεύθυνα, με ψυχραιμία και ρεαλισμό για το μέλλον το δικό του και της οικογένειάς του».

Η επιστολή Μεγάλου προκάλεσε ήδη την αντίδραση του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ), ο οποίος την χαρακτηρίζει προκλητική, σημειώνοντας ότι θέτει σε «αμφισβήτηση τη συμφωνία της Τράπεζας με την ΟΤΟΕ για τον εθελοντικό χαρακτήρα της μετάβασης στην Intrum».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Χρ. Μεγάλου στο RBU είναι το ακόλουθο:

«Στο πλαίσιο της στρατηγικής της Τράπεζας Πειραιώς για τη διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, θα ήθελα να σε ενημερώσω ότι η στρατηγική συμφωνία με την Intrum για τη δημιουργία ενός νέου επιχειρηματικού σχήματος παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην ελληνική αγορά υλοποιείται με ταχείς ρυθμούς, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. H κοινή εταιρεία, στην οποία η Intrum θα συμμετέχει κατά 80% και η Τράπεζα Πειραιώς κατά 20%, θα είναι σε πλήρη λειτουργία την 1η Οκτωβρίου 2019.
 
Επιλέγοντας την Intrum, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς εξασφάλισε έναν αξιόπιστο συνεργάτη. Μια κορυφαία διεθνή εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων, με πολυετή εμπειρία στον κλάδο, παρουσία σε 24 ευρωπαϊκές χώρες με μακροπρόθεσμη στρατηγική, η οποία απασχολεί περισσότερους από 9.000 εργαζομένους. Είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Στοκχόλμης με κεφαλαιοποίηση ύψους 3 δισ. ευρώ και είναι οργανωμένη σύμφωνα με τις πιο αυστηρές απαιτήσεις εταιρικής διακυβέρνησης.
 
Σημαντικό στοιχείο στη συμφωνία με την Intrum είναι ότι δεν υπάρχει καμία απώλεια θέσης εργασίας. Υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα στην εργασία και διασφαλίσαμε και τις 1.300 θέσεις της μονάδας RBU, οι οποίες μαζί με τις δραστηριότητές της μεταφέρονται στη νέα εταιρεία τη 16η  Σεπτεμβρίου.
 
Επιπλέον, προστατέψαμε τα συμφέροντα και το επαγγελματικό μέλλον όλων των εργαζομένων. Κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και κινήσεις έτσι ώστε, πέρα από όσα προβλέπει ο σχετικός νόμος, οι εργαζόμενοι που θα μεταφερθούν στο νέο επιχειρηματικό σχήμα να μην χάσουν κανένα από τα δικαιώματά τους στην Τράπεζα.
 
Σε αυτή τη βάση συμφωνήσαμε με την ΟΤΟΕ και τον αντιπροσωπευτικό Σύλλογο τη διατήρηση όλων των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, όχι μόνο σήμερα αλλά και στο μέλλον, όπως αυτά θα ισχύουν στις εκάστοτε Συλλογικές Συμβάσεις των Τραπεζοϋπαλλήλων.
 
Πρόκειται για μια πρωτοποριακή συμφωνία που η ΟΤΟΕ χαρακτήρισε «Σταθμό», η οποία διασφαλίζει πλήρως τους εργαζόμενους και το σύνολο των θέσεων εργασίας, ενώ προσφέρει νέες επαγγελματικές προοπτικές και ευκαιρίες στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα διαχείρισης απαιτήσεων, στον οποίο η νέα εταιρεία θα διαδραματίσει ηγετικό ρόλο.
 
Επιπρόσθετα, συμφωνήσαμε να αποδοθεί εγγυημένο μπόνους απόδοσης πέντε μισθών και πριμ μετάβασης και παραμονής στο νέο σχήμα τεσσάρων μισθών, στοιχείο που αποδεικνύει την επιθυμία της νέας εταιρείας να υποδεχθεί όλους τους εργαζόμενους στο RBU.
 
Με όλες αυτές τις ενέργειες εξασφαλίσαμε το καλύτερο για εσάς και τις οικογένειές σας.
 
Πολλοί συνάδελφοι αξιολογώντας ορθώς τα πλεονεκτήματα της πρότασης έχουν ήδη ανταποκριθεί θετικά. Με τη θετική τους επιλογή έχουν κατοχυρώσει το σύνολο των προνομίων και παροχών που προβλέπονται στη συμφωνία με την ΟΤΟΕ.
 
Θα ήθελα να καλέσω τους συναδέλφους που μέχρι τώρα είναι επιφυλακτικοί ή και αρνητικοί, να επανεξετάσουν τη στάση τους σταθμίζοντας τα πραγματικά δεδομένα. Οι εγγυήσεις και οι παροχές είναι διαθέσιμες σε όλους στην παρούσα φάση και είναι επωφελείς για τη μετάβαση στη νέα εταιρεία. Όλα τα δεδομένα αποτυπώνονται με σαφήνεια στη συμφωνία με την ΟΤΟΕ και απέχουν πολύ από τη διαστρεβλωμένη εικόνα που ορισμένοι σκοπίμως παρουσιάζουν.
 
Η ανεύθυνη αυτή στάση τους, που υπαγορεύεται από προσωπικές επιδιώξεις και σκοπιμότητες, θα έχει ως αποτέλεσμα να μην επωφεληθούν όλοι οι εργαζόμενοι των ευεργετικών παροχών και εγγυήσεων της συμφωνίας με την ΟΤΟΕ και να τεθεί σε κίνδυνο η απασχόληση όσων δεν μεταβούν στη νέα εταιρεία. Διότι είναι προφανές ότι μετά τη μεταφορά των δραστηριοτήτων του RBU στη νέα εταιρεία, η δυνατότητα απορρόφησης πλεονάζοντος προσωπικού από την Τράπεζα θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη.
 
Ως εκ τούτου, η Τράπεζα θα επανεξετάσει τη στάση της λαμβάνοντας υπόψη όλες τις εναλλακτικές επιλογές, με γνώμονα την πλήρη λειτουργία της νέας εταιρείας την 1η Οκτωβρίου.
 
Είναι πλέον η ώρα που ο καθένας από εμάς πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Να αποφασίσει μέχρι την 4η Σεπτεμβρίου υπεύθυνα, με ψυχραιμία και ρεαλισμό για το μέλλον το δικό του και της οικογένειάς του».

ΣΕΥΤΠΕ: Ο εθελοντικός χαρακτήρας είναι αναπόσπαστο στοιχείο της συμφωνίας

Η ανακοίνωση του ΣΕΥΤΠΕ μετά την παραπάνω επιστολή είναι η ακόλουθη:

«Συνάδελφοι! Με αφορμή τη σημερινή προκλητική δήλωση του κ. Μεγάλου που θέτει υπό αμφισβήτηση τη συμφωνία της Τράπεζας με την ΟΤΟΕ για τον εθελοντικό χαρακτήρα της μετάβασης στην Intrum δηλώνουμε τα ακόλουθα: 

Α) ο εθελοντικός χαρακτήρας της μετάβασης και ο σεβασμός των εργασιακών δικαιωμάτων όσων επιλέξουν να ασκήσουν το δικαίωμα παραμονής ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΝΑΠΟΣΠΑΣΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΤΟΕ, 

Β) παραμένουμε σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση προκειμένου να αποκρούσουμε κάθε μορφή αμφισβήτησης της συμφωνίας και τρομοκράτησης των συναδέλφων, 

Γ) αναμένουμε την αντίδραση της ΟΤΟΕ, η οποία καλείται πλέον να απαντήσει στην ως άνω επιστολή - δήλωση του κ. Μεγάλου προασπίζοντας το δικαίωμα των συναδέλφων που στη συντριπτική τους πλειοψηφία επέλεξαν την παραμονή στην Τράπεζα Πειραιώς.»

Δημήτρης Κυριακόπουλος 
 

Διαβάστε επίσης
Ετικέτες ΠΕΙΡ