Διεθνή

Η Τουρκία προειδοποιεί: η εκεχειρία λήγει αύριο


Αυστηρό τελεσίγραφο στέλνει στις κουρδικές οργανώσεις η Αγκυρα, προειδοποιώντας οτι η εκεχειρία στη βόρεια Συρία που έχει συμφωνήσει με τις ΗΠΑ λήγει αύριο το βράδυ.
Η κατάπαυση του πυρός την οποία διαπραγματεύθηκαν η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον για να επιτραπεί στους Κούρδους να αποσυρθούν από την περιοχή  θα λήξει την Τρίτη στις 22:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), δήλωσαν σήμερα τουρκικές στρατιωτικές πηγές.
Η Τουρκία εξαπέλυσε στις 9 Οκτωβρίου επίθεση στη βορειοανατολική Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), μια οργάνωση την οποία χαρακτηρίζει "τρομοκρατική", όμως υποστηρίζεται από τις δυτικές χώρες στον αγώνα κατά του ISIS.
Η παρέμβαση της Ουάσιγκτον είχε ως στόχο  να επιτρέψει στις YPG να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους κοντά στα σύνορα ώστε η Άγκυρα να μπορέσει να  δημιουργήσει μια "ζώνη ασφαλείας" βάθους περίπου 30 χλμ.
Αυτή η "ζώνη ασφαλείας" θα έχει αρχικά μήκος 120 χλμ. και θα εκτείνεται από την πόλη Ταλ Αμπιάντ έως την πόλη Ρας αλ-Άιν, και στη συνέχεια θα αυξηθεί στα 440 χλμ., δήλωσαν οι τουρκικές στρατιωτικές πηγές.
Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, περίπου 125 οχήματα εγκατέλειψαν τα εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχο της κουρδικής οργάνωσης YPG  αφότου ξεκίνησε η κατάπαυση του πυρός. "Παρακολουθούμε την κατάσταση εκ του σύνεγγυς", δήλωσαν οι πηγές αυτές.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε οτι η επίθεση θα συνεχιστεί  αν το σύνολο των κουρδικών δυνάμεων δεν αποχωρήσει μέχρι τη λήξη της συμφωνίας.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης
Ετικέτες Συρία