ΕΥΖην

Πράσινο τσάι και κάψιμο λίπους: Μύθοι και αλήθειες


Το έχουμε όλοι ακούσει ή διαβάσει τόσες πολλές φορές, που μας έχει εντυπωθεί: «το πράσινο τσάι καίει το λίπος»! Είναι όμως όντως αληθής αυτή η φράση ή μήπως πρόκειται για μία ακόμη παραπλανητική υπεραπλούστευση των δεδομένων; Για να μας λυθεί η απορία και να αποσαφηνιστούν τυχόν «παρεξηγήσεις», φροντίσαμε να πληροφορηθούμε από μία έγκυρη πηγή, έναν άνθρωπο που γνωρίζει πάρα πολύ καλά ό,τι έχει να κάνει με την άσκηση, τη σωματοδόμηση, τη διατροφή και φυσικά την καύση λίπους: τον Άκη*, από τη Ctfivepercent – NutritionTeam.

Όπως, λοιπόν, μας διευκρίνισε ο Άκης, παρότι η πολυακουσμένη αυτή φράση για το πράσινο τσάι έχει μια δόση αλήθειας, εμπεριέχει και μία κάποια... υπερβολή: στην πραγματικότητα, κανένα τρόφιμο ή ρόφημα δεν «καίει» από μόνο του το λίπος!

«Για το σώμα μας το λίπος αποτελεί ένα “καύσιμο” -όπως περίπου η βενζίνη για ένα αυτοκίνητο. Το λίπος καίγεται κάθε φορά που το σώμα χρειαζεται ενέργεια, για παράδειγμα όταν ασκούμαστε για μεγάλο χρονικό διάστημα ή όταν, ενώ ξέρουμε ότι χρειάζεται ενέργεια, δεν του δίνουμε (πχ όταν ακολουθούμε μια υποθερμιδική διατροφή). Τότε το σώμα μας αναγκάζεται να κάψει την ενέργεια που βρίσκεται αποθηκευμένη στα λιποκύτταρά μας με τη μορφή λίπους» μας εξηγεί.

Όσο αφορά το πράσινο τσάι, αυτό που γνωρίζουμε σχετικά, είναι ότι είναι πλούσιο σε κατεχίνες, κάποια ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά, τα οποία επιταχύνουν ελαφρώς το μεταβολισμό μας και με τον τρόπο αυτό ενισχύουν - λίγο- την καύση λίπους.

Όμως, υπάρχει και ένας ακόμα βασικός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι που πίνουν αρκετά φλιτζάνια πράσινου τσαγιού καθημερινά, είναι λίγο πιο εύκολο να μειώσουν το βάρος τους: απλώς επειδή, πίνοντας πολλά υγρά, νιώθουν ευκολότερα κορεσμό και έτσι τρώνε μικρότερη ποσότητα φαγητού.  Οπότε τελικά προσλαμβάνουν λιγότερες θερμίδες, κάτι που οδηγεί τελικά στη μείωση του βάρους.

Η πλειονότητα των μελετών δείχνει ότι το πράσινο τσάι και τα εκχυλίσματα του συμβάλλουν στην απώλεια βάρους, τον έλεγχο του επιπέδου ζαχάρου στο αίμα και τη μείωση της πιθανότητας των καρδιαγγειακών παθήσεων που συνδέονται με το υπερβολικό βάρος.

Επιταχύνει επίσης την καύση των λιπών κατά τη διάρκεια της φυσικής άσκησης (λόγω της επίδρασης των κατεχινών στο μεταβολισμό) και βελτιώνει την καρδιακή ικανότητα και την αντοχή κατά την άσκηση. 

Τέλος, είναι επίσης πλούσιο σε θεανίνη, μια ουσία που έχει κινήσει το ενδιαφέρον των ερευνητών. Σύμφωνα με προκαταρκτικές μελέτες, η θεανίνη έχει μια χαλαρωτική επίδραση στο νευρικό σύστημα και μια διεγερτική επιρροή στο ανοσοποιητικό σύστημα.  

Παρόλα αυτά, τα δεδομένα είναι ακόμη ανεπαρκή για να στηρίξουν μία τόσο απόλυτη φράση όπως «το πράσινο τσάι καίει το λίπος». 

* Ο Άκης (CT fiveprcent - Nutritionteam) είναι Personal Trainer, Προπονητής Σωματικής Διάπλασης και Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

facebook: CTfivepercent-Nutritionteam Akis

Instagram: ct_fiveper_nutritionteam_akis

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις