Διεθνή

«Πράσινο φως» από την τουρκική Βουλή για επέμβαση στη Συρία


Εγκρίθηκε από την τουρκική εθνοσυνέλευση το υπόμνημα της κυβέρνησης Ερντογάν, που επιτρέπει επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού πέραν των συνόρων της χώρας.

Συγκεκριμένα, η Βουλή ανανέωσε για έναν χρόνο ακόμη, μέχρι τον Οκτώβριο 2020, την άδεια προς τον τουρκικό στρατό να επιχειρεί στη Συρία και το Ιράκ.

Εκτός από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), υπέρ ψήφισαν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) και το Καλό Κόμμα (Iyi Parti). Το φιλο-κουρκικό κόμμα του Λαού (HDP), όπως αναμενόταν, το καταψήφισε.

Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα, που φέρει την υπογραφή του Τούρκου προέδρου, αυξάνονται οι κίνδυνοι και οι απειλές για την ασφάλεια της Τουρκίας στα νότια χερσαία σύνορα της χώρας. Ειδικότερα, τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το PKK/YPG και οι τζιχαντιστές, που βρίσκονται στη Συρία συνεχίζουν τη διενέργεια πράξεων εναντίον της Τουρκίας.

Η άδεια της τουρκικής εθνοσυνέλευσης αναφέρει επίσης ότι επιτρέπονται οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού πέραν των συνόρων σε χρόνο και τρόπο, που θα καθορίσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, και στόχο θα έχουν την αντιμετώπιση των απειλών κατά της Τουρκίας.

Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια της τουρκικής βουλής όλα σχεδόν τα πολιτικά κόμματα είχαν απευθύνει μηνύματα στήριξης προς την κυβέρνηση για την πιθανή επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη.

Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «θα λέμε πάντα ‘Ναι’ όταν είναι να αποτρέψουμε να χυθεί αίμα των στρατιωτών μας εκεί».

Ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Μουσταφά Καλαϊτζί, αντίστοιχα είπε: «Η Τουρκία είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστεί την εθνική της ασφάλεια. Καμία χώρα δεν πρέπει να ενοχλείται από αυτό».

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του αρχηγού του Κόμματος Μεγάλης Ενότητας (BBP), Μουσταφά Ντεστιτζί, ο οποίος είπε ότι «η στρατιωτική επιχείρηση στα ανατολικά του Ευφράτη είναι τόσο σημαντική και αναγκαία όσο ήταν και η επέμβαση στην Κύπρο το 1974».