Χρηστικά

Ποιούς απειλεί ο πέλεκυς των κατασχέσεων


Πόσο κινδυνεύουν μισθοί, συντάξεις, λογαριασμοί, ακίνητα και αυτοκίνητα, όσων δεν πληρώσουν ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος μέχρι την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου

Με κατασχέσεις κινητών και ακινήτων απειλούνται χιλιάδες φορολογούμενοι που δεν θα πληρώσουν μέχρι την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου την 1η δόση του ΕΝΦΙΑ και τη 2η δόση του φόρου εισοδήματος, καθότι λήγει η προθεσμία για την πληρωμή των δύο φόρων.

Είναι το πρώτο φετινό μεγάλο τεστ των αντοχών των φορολογουμένων να πληρώσουν δόσεις δύο φόρων, αλλά και του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς εάν δεν καταβληθούν οι δόσεις των φόρων, τότε θα υπάρξει υστέρηση των φορολογικών εσόδων και θα απειληθεί το πλεόνασμα του προϋπολογισμού. Οι φορολογούμενοι που δεν θα πληρώσουν τις δόσεις των δύο φόρων που λήγουν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις.

Ήδη, πριν τη λήξη της προθεσμίας για τα πληρωμή της 2ης δόσης του φόρου εισοδήματος και της 1ης δόσης του ΕΝΦΙΑ σύμφωνα με στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ανέρχονται συνολικά σε 3.933.628, ενώ αυτοί εναντίον των οποίων είναι δυνατή η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, δηλαδή η επιβολή κατασχέσεων σε εισοδήματα, καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία, ανέρχονται σε 1.742.903. Ήδη δε, σε 1.143.308 από αυτούς έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα, ενώ στους υπόλοιπους 599.595 τα μέτρα επικρέμονται.

Ποιοι και πόσο κινδυνεύουν

Ανάλογα με το ύψος της ληξιπρόθεσμης και απλήρωτης οφειλής η ΑΑΔΕ μπορεί να προβαίνει σε κατασχέσεις κινητών και ακινήτων. Ειδικότερα:

 1. Για ποσό ληξιπρόθεσμου χρέους προς το Δημόσιο άνω των 30 ευρώ, η αρμόδια Δ.Ο.Υ. έχει δικαίωμα να κατάσχει ποσά από τις καταθέσεις του οφειλέτη στις τράπεζες, με εξαίρεση ορισμένα κοινωνικά επιδόματα, όπως το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, το επίδομα θέρμανσης, η διατροφή ανηλίκου τέκνου και κάθε άλλο επίδομα που έχει χαρακτηριστεί ως «ακατάσχετο» από τη νομοθεσία που το προβλέπει.  Σε περίπτωση που έχει επιβληθεί κατάσχεση σε ποσά τέτοιων επιδομάτων κατατεθειμένα σε τραπεζικό λογαριασμό δικαιούχου, ο οφειλέτης πρέπει να υποβάλει αίτηση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για περιορισμό της κατάσχεσης ώστε τα ποσά αυτά να εξαιρεθούν από τα κατασχετέα και να αποδεσμευτούν.
 2. Για ποσό ληξιπρόθεσμης οφειλής προς το Δημόσιο άνω των 30 ευρώ η ΑΑΔΕ έχει τη δυνατότητα να κατάσχει τα ακόλουθα ποσά που τυχόν δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης και συγκεκριμένα:
 • Από ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων άνω των 1.000 και έως 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ από ποσά άνω των 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού.
 • Το ¼ οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος καταβάλλεται περιοδικά στον οφειλέτη, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ.
 • Το 1/5 των καταβαλλόμενων ημερομισθίων.
 • Το ½ του εφάπαξ που καταβάλλεται από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο, λόγω εξόδου από την υπηρεσία ή το επάγγελμα.
 • Έως και το 100% των ενοικίων των οποίων επίκειται η είσπραξη, εφόσον ο οφειλέτης δικαιούται να λαμβάνει τέτοια εισοδήματα.
 • Έως και το 100% των πάσης φύσεως αποζημιώσεων (π.χ. για απόλυση του οφειλέτη από την εργασία ή για ζημιά που υπέστη κάποιο ασφαλισμένο περιουσιακό στοιχείο του κ.λπ.)
 • Έως και το 100% των πάσης φύσεως εισπράξεων από πωλήσεις προϊόντων ή οποιονδήποτε άλλων πραγμάτων (π.χ. ακινήτων, ΙΧ αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.).
 • Ολόκληρα τα ποσά των οικογενειακών επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΓΑ, καθώς δεν έχει προβλεφθεί η νομοθετική κατοχύρωση του ακατάσχετου των συγκεκριμένων κοινωνικών παροχών!
 • Οι κατασχέσεις των παραπάνω ποσών επιτρέπεται να γίνονται πριν την καταβολή τους στους δικαιούχους-οφειλέτες του Δημοσίου, δηλαδή ενώ τα ποσά αυτά βρίσκονται ακόμη στα χέρια εκείνων που πρόκειται να τα καταβάλουν (στα χέρια τρίτων, δηλαδή στα χέρια των εργοδοτών αν πρόκειται για μισθούς ή των ασφαλιστικών ταμείων αν πρόκειται για συντάξεις ή άλλες παροχές ή στα χέρια των ενοικιαστών αν πρόκειται για ενοίκια ή στα χέρια των αγοραστών αν πρόκειται για ποσά από πωλήσεις, στα χέρια του ΟΓΑ αν πρόκειται για οικογενειακά επιδόματα κ.λπ.).

Ακίνητα και αυτοκίνητα

Επίσης, αν το χρέος προς την εφορία είναι μεγαλύτερο από 500 ευρώ η ΑΑΔΕ μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση αυτοκινήτου, σκάφους ή οποιουδήποτε άλλου κινητού περιουσιακού στοιχείου κατέχει ένας οφειλέτης.

Ακόμη, αν το ληξιπρόθεσμο χρέος υπερβαίνει τα 500 ευρώ και ο οφειλέτης δεν έχει καταθέσεις στις τράπεζες ούτε κάποια έσοδα ή εισοδήματα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να κατασχεθούν για να αποπληρωθεί η οφειλή του, τότε υπάρχει πιθανότητα να πληροφορηθεί ότι εκδόθηκε εντολή για κατάσχεση του σπιτιού του ή κάποιου άλλου ακινήτου που κατέχει. Η νομοθεσία προβλέπει ότι για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 500 ευρώ δύνανται να επιβληθούν όλα τα εναλλακτικά αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, συμπεριλαμβανομένων και των κατασχέσεων ακινήτων. Ωστόσο το μέτρο αυτό, χρησιμοποιείται σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις και για μεγάλες οφειλές. Επίσης, εξαιρείται των κατασχέσεων η 1η και μοναδική κατοικία εφόσον η αξία της είναι μέχρι τα όρια της απαλλαγής από τον φόρο για την απόκτηση 1ης κατοικίας δηλαδή 200.000 ευρώ για τον άγαμο, 250.000 ευρώ, για το ζευγάρι, 300.000 για ζευγάρι με δύο παιδιά κ.λπ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα