Οικονομία

Ποιοι ξένοι αγοράζουν ακίνητα και εκτοξεύουν τις τιμές!


Οι Ισραηλινοί πέρασαν στην πρώτη θέση των αγοραστών ακινήτων - Ποιοι αγοράζουν σε Αττική, Β. Ελλάδα, Κρήτη και Ιόνιο

Στις μαζικές αγορές ακινήτων από ξένους ιδιώτες και επενδυτές  οφείλεται κατά μεγάλο μέρος, η έκρηξη των τιμών των ακινήτων στην Ελλάδα που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.

Η αυξημένη ζήτηση είτε μέσω της «χρυσής βίζας» είτε μέσω κανονικής οδού έχει ωθήσει τις τιμές των ακινήτων στα ύψη και σύμφωνα με τις προβλέψεις ειδικών θα εξακολουθήσουν να καλπάζουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της RE/MAX Ελλάς (του μεγαλύτερου κτηματομεσιτικού δικτύου της χώρας με περισσότερους από 1.000 συμβούλους ακινήτων)  ένας στους δύο ξένους αγοραστές ακινήτων προτίμησαν την Ελλάδα με σκοπό την επένδυση, ενώ ένας στους πέντε προχώρησε σε αγορά για ιδιοκατοίκηση.

Τα τελευταία χρόνια, μεγάλο ποσοστό ξένων αγοραστών επιλέγει την αγορά οικιστικών ακινήτων στη χώρα μας είτε για τουριστικούς λόγους, είτε για μόνιμη παραμονή μετά τη συνταξιοδότησή τους.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ίδιας έρευνας, που καταγράφουν το προφίλ των ξένων αγοραστών στη χώρας μας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η εθνικότητα και η ηλικία τους, η αξία και το είδος των ακινήτων που επιλέγουν. Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων για το 2022:

 • Το Ισραήλ έχει κατακτήσει την κορυφή ανάμεσα στις πέντε πιο δημοφιλείς εθνικότητες ξένων αγοραστών.
 • Οι 4 στους 10 αγοραστές βρίσκονται στο ηλικιακό γκρουπ από 40 έως 50 ετών.
 • Τα 3 από τα 10 ακίνητα που επιλέχθηκαν για αγορά, ήταν αξίας έως 100.000 ευρώ
 • Δημοφιλέστερη επιλογή σε ποσοστό 46% ήταν τα διαμερίσματα.

Ανάμεσα στις πέντε πιο δημοφιλείς εθνικότητες ξένων αγοραστών στην Ελλάδα κατατάσσεται το Ισραήλ κατακτώντας την 1η θέση και ακολουθούν η Κίνα και η Γερμανία στην 2η και 3η θέση αντίστοιχα.

Η πεντάδα ολοκληρώνεται με τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Αγορές καταγράφηκαν και από άλλες χώρες με επικρατέστερες χώρες της Ε.Ε., την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο από χώρες εκτός Ε.Ε.

Στη Βόρεια Ελλάδα υπήρξε μεγάλη ζήτηση που μετουσιώθηκε σε αγοραστική πράξη από πολίτες προερχόμενους από τη Γερμανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Τουρκία ενώ στη Νότια Ελλάδα οι περισσότερες αγορές που καταγράφηκαν ήταν από πολίτες του Ισραήλ, της Κίνας, της Γερμανίας και του Λιβάνου.

Στο Ιόνιο έντονο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από Άγγλους, Γερμανούς και Ολλανδούς αγοραστές, ενώ στην Κρήτη η πλειοψηφία προέρχεται από το Ισραήλ, τη Γερμανία, την Αγγλία και τη Γαλλία.

Ποιοι αγοράζουν στην Αττική

Στην Αττική, στην πρώτη θέση των αγοραστών είναι η Κίνα, το Ισραήλ είναι στη δεύτερη, ενώ ακολουθούν η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Επίσης, πραγματοποιήθηκαν αγοραπωλησίες και από χώρες της Μέσης Ανατολής (ΗΑΕ, Λίβανος, Ιράν, Συρία) αλλά και την Τουρκία.

Ηλικίες

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου της RE/MAX Ελλάς, στο ηλικιακό προφίλ των ξένων αγοραστών ακινήτων στην Ελλάδα ξεχωρίζουν δύο ηλικιακές ομάδες: 

 • Η πρώτη με τα μεγαλύτερα ποσοστά αφορά στο ηλικιακό εύρος 41-50 ετών σε ποσοστό 37% και
 • Η δεύτερη σε ποσοστό 36% όσους είναι ηλικίας 51-60 ετών.
 • Ξένοι αγοραστές ακινήτων άνω των 61 ετών εκπροσωπούν το 16% του συνόλου, ενώ οι κάτω των 40 ετών ήταν μόλις 11 στους 100.

Σύμφωνα με την αναλυτική καταγραφή των ακινήτων που προτίμησαν οι ξένοι αγοραστές:

 • Στα 33 από τα 100 ακίνητα η αξία τους κυμαινόταν κάτω από τις 100.000 ευρώ.
 • Το 28% αφορά αξίες ακινήτων μεταξύ 200.001 και 300.000 ευρώ.
 • Στο ίδιο ποσοστό κυμάνθηκε και η κατηγορία ακινήτων από 100.001 έως 200.000 ευρώ (27%).
 • Τα ακριβότερα ακίνητα αξίας άνω των 300.001 ευρώ προτιμήθηκαν σε μικρότερο βαθμό, εκπροσωπώντας το 12% επί του συνόλου.
 • Τα διαμερίσματα αποτέλεσαν την πιο δημοφιλή επιλογή για τους ξένους αγοραστές σε ποσοστό 46%, με αμέσως επόμενη να ακολουθούν οι μονοκατοικίες σε ποσοστό 24%. 
 • Οι μεζονέτες συγκεντρώνουν το 10%, τα αγροτεμάχια το 8%, τα οικόπεδα το 7%, ενώ τα επαγγελματικά ακίνητα δεν φαίνεται να προτιμήθηκαν ιδιαίτερα, καθώς αφορούν μόλις το 5% του συνόλου των αγοραπωλησιών που πραγματοποιήθηκαν.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα