Χρηστικά

Πιο εύκολες οι μεταβιβάσεις ακινήτων με νέες ψηφιακές εφαρμογές


Ακόμη πιο εύκολη γίνεται η διαδικασία που σχετίζεται με τις μεταβιβάσεις ακινήτων, βάσει του σχεδιασμού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Στόχος της ΑΑΔΕ είναι να απλοποιήσει το πλαίσιο λειτουργίας, να το ψηφοποιήσει και να επιταχύνει τους ρυθμούς διεκπεραίωσης των υποθέσεων.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το χρονοδιάγραμμα της ΑΑΔΕ,  μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα myProperty για την ηλεκτρονική υποβολή και των τροποποιητικών δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων, γονικών παροχών και δωρεών οι οποίες σήμερα υποβάλλονται χειρόγραφα στην Εφορία.

Επίσης υπό επεξεργασία βρίσκεται μια νέα ηλεκτρονική εφαρμογή για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ τα οποία εκδίδονται με χειρόγραφη διαδικασία στις κατά τόπους εφορίες.

Να θυμίσουμε ότι από την 1η Νοεμβρίου θα τεθεί σε εφαρμογή η 1η Νοεμβρίου η διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων, μέσω του Ηλεκτρονικού Φακέλου Ακινήτου. Η μεταβίβαση θα περαιώνεται σε σύντομο χρόνο, υπό την προϋπόθεση ότι το ακίνητο δεν έχει εκκρεμότητες, αλλά είναι κτηματογραφημένο και τακτοποιημένο. 

Η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (Ηλεκτρονικός Φάκελος), θα ξεκινήσει στις 1/11/2023 κα έχει σκοπό την υποστήριξη των συμβολαιογράφων, των πωλητών και των αγοραστών στη σύναψη των συμβάσεων, μέσω της απλούστευσης και της ψηφιοποίησης της διαδικασίας συλλογής των 12 δικαιολογητικών που απαιτούνται για τη σύνταξη των σχετικών συμβολαιογραφικών εγγράφων. 
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα