Χρηστικά

Ποιες αλλαγές σχεδιάζονται στη «Χρυσή Βίζα» - Αυξάνονται οι περιορισμοί


Γιατί το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται να αυστηροποιήσει το πλαίσιο του προγράμματος

Ενώ αναμένεται νέο «κύμα» ξένων επενδυτών στην αγορά ακινήτων τους επόμενους μήνες, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει αλλαγές στο πρόγραμμα Golden Visa, που αποτελεί δέλεαρ για χιλιάδες επενδυτές εκτός Ελλάδας. Γνώμονας των μεταβολών που θα γίνουν είναι η αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που προέκυψαν στην κτηματαγορά από την εφαρμογή του προγράμματος, ενώ στόχευση του οικονομικού επιτελείου θα είναι η αυστηροποιηση του πλαισίου που διέπει τη «Χρυσή Βίζα».

Υπό αυτό το πρίσμα το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης των ορίων απόκτησης της Golden Visa. «Δεν θα καταργήσουμε το πρόγραμμα της Golden Visa, γιατί δεν είναι προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας. Όμως, θα έρθουμε και θα επιβάλλουμε περαιτέρω περιορισμούς. Θα αυξήσουμε τα όρια απόκτησης εκεί όπου πρέπει και στον βαθμό που πρέπει», δήλωσε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, Ομηρος Τσάπαλος.

Επιπλέον, αναφέρθηκε και σε μία σημαντική εξαίρεση στα διατηρητέα κτήρια που υπάρχουν κατά δεκάδες στο κέντρο της Αθήνας. «Με την εξαίρεση που φέρνουμε, θα δώσουμε παραπάνω κίνητρα στους επενδυτές από το εξωτερικό να έρθουν και να στοχεύσουν σε αυτά ακριβώς στα ακίνητα», προσέθεσε.

«Από όσα σπίτια έχουν αγορασθεί με τη Golden Visa, μόνο το 6% κατοικούνται από αυτούς που τα αγόρασαν», προσέθεσε, λέγοντας ότι το πρόβλημα με τη διάθεση περισσότερων κλειστών ακινήτων στην αγορά θα λυθεί με τη μείωση της φορολογίας και το κόστος της ανακαίνισης.

Η παράταση έως τον Ιούλιο

Ως γνωστόν η κυβέρνηση έχει δώσει μια τελευταία παράταση στους ξένους επενδυτές που θέλουν να εξασφαλίσουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα επενδύοντας σε ένα ακίνητο, καθώς η αμέσως προηγούμενη παράταση, ως τις 31 Ιουλίου, δεν ήταν αρκετή για να ολοκληρωθούν αγοραπωλησίες που είχαν κλείσει για ακίνητα αξίας έως 250.000 ευρώ.

Οι περιοχές τις οποίες καλύπτει αυτή η διάταξη είναι όσες θεωρούνται δημοφιλέστερες για τους ξένους επενδυτές: κεντρικός, βόρειος και νότιος τομέας της Αττικής, Μύκονος, τη Σαντορίνη και Δήμος Θεσσαλονίκης. Σε αυτές τις περιοχές το ελάχιστο όριο για την αξία της κατοικίας που θα πρέπει να αγοράσει ένας ξένος επενδυτής, ώστε να πάρει τη «Χρυσή Βίζα» είναι πλέον τα 500.000 ευρώ. Μάλιστα, αυτό το όριο πρέπει να καλυφθεί μόνο με μία αγορά ακινήτου και αγορές περισσότερων ακινήτων μικρότερης αξίας.

Ενόψει της καθιέρωσης του νέου, ελάχιστου ορίου, το 2022 είχε καταγραφεί «έκρηξη» επενδύσεων σε ακίνητα από επενδυτές που ήθελαν να κάνουν αγορές ακινήτων αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσό που επενδύθηκε συνολικά το 2022 στα ακίνητα για «Χρυσή Βίζα» ανήλθε στα 692 εκατ. ευρώ και αποτέλεσε, όπως έχει επισημάνει η Τράπεζα της Ελλάδος, μία από τις σημαντικότερες προωθητικές δυνάμεις που έφεραν αύξηση στις τιμές των κατοικιών.


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα