Οικονομία

Ακίνητα: Νέο κύμα αγορών έως τον Απρίλιο για Golden Visa


Τελευταία ευκαιρία απόκτηης «Χρυσής Βίζας» με αγορές έως 250.000 ευρώ σε δημοφιλείς περιοχές

Μήνες επενδυτικού πυρετού θα είναι οι τέσσερις επόμενοι για την αγορά ακινήτων. Χιλιάδες αγοραπωλησίες στις πιο δημοφιλείς περιοχές της χώρας και στο πλαίσιο του προγράμματος «Χρυσή Βίζα» θα πρέπει να ολοκληρωθούν το αργότερο ως τις 30 Απριλίου του 2024 για να προλάβουν οι ξένοι επενδυτές να αποφύγουν το ελάχιστο όριο επένδυσης των 500.000 ευρώ που έχει τεθεί σε ισχύ από τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους.

Η κυβέρνηση δίνει μια τελευταία παράταση στους ξένους επενδυτές που θέλουν να εξασφαλίσουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα επενδύοντας σε ένα ακίνητο, καθώς η αμέσως προηγούμενη παράταση, ως τις 31 Ιουλίου, δεν ήταν αρκετή για να ολοκληρωθούν αγοραπωλησίες που είχαν κλείσει για ακίνητα αξίας έως 250.000 ευρώ.

Σχετική διάταξη κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο με θέμα «Οργανωτικές και διαδικαστικές διατάξεις για την ανάπτυξη, παρεμβάσεις για την ενίσχυση της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης και άλλες επείγουσες διατάξεις», που αναμένεται να ψηφισθεί τις επόμενες ημέρες και με το οποίο δίνεται διέξοδος στο... επενδυτικό μποτιλιάρισμα για «Χρυσή Βίζα» με αγορά ακινήτων αξίας έως 250.000 ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση για τη διάταξη,

  • «Παρατείνεται η προθεσμία ολοκλήρωσης διαδικασιών αγοράς ακινήτου προς χορήγηση άδειας διαμονής επενδυτή (‘golden visa’), για ένα ή περισσότερα ακίνητα στις περιοχές της περ. α΄ της υποπαρ. 2 της παρ. Β΄ του άρθρου 20 του ν. 4251/2014 (Α΄ 80), έως την 30ή Απριλίου 2024, με ελάχιστη αξία επένδυσης τις διακόσιες πενήντα χιλιάδες (250.000) ευρώ, ώστε να δοθεί εύλογος χρόνος για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών και να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της συγκεκριμένης αγοράς ακινήτων».

Ειδικότερα, η διάταξη προβλέπει ότι:

  • Πολίτες τρίτων χωρών δύνανται να ολοκληρώσουν την επένδυσή τους σε ένα ή περισσότερα ακίνητα στις περιοχές της περ. α’ της υποπαρ. 2 της παρ. Β’ του άρθρου 20 του ν. 4251/2014 (Α’ 80), έως την 30ή Απριλίου 2024, με ελάχιστη αξία επένδυσης τις διακόσιες πενήντα χιλιάδες (250.000) ευρώ, υπό την προϋπόθεση πληρωμής προκαταβολής ύψους δέκα τοις εκατό (10%) επί του τιμήματος αγοράς ή μίσθωσης ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών κατοικιών του παρόντος μέχρι την 31η Ιουλίου 2023, είτε όπως προβλέπεται στο 72 πρώτο εδάφιο της υποπαρ. 5 της παρ. Β’ του άρθρου 20 του ν. 4251/2014 μέχρι την 31η Ιουλίου 2023, είτε με υπογραφή συμβολαιογραφικού προσυμφώνου, είτε με υπογραφή ιδιωτικού συμφωνητικού βεβαίας χρονολογίας και σχετική απόδειξη πίστωσης της τράπεζας του αγοραστή ως προς την αποστολή του ποσού της προκαταβολής σε λογαριασμό του πωλητή μέχρι την 31η Ιουλίου 2023.
  • Αν δεν ολοκληρωθεί η αγορά του ακίνητου ή των ακινήτων του προηγουμένου εδαφίου, ο πολίτης τρίτης χώρας δύναται να ολοκληρώσει την επένδυσή του σε έτερο ή έτερα ακίνητα, με ελάχιστη αξία επένδυσης διακόσιες πενήντα χιλιάδες (250.000) ευρώ και πάντως όχι πέραν της 30ής Απριλίου 2024».

Οι περιοχές τις οποίες καλύπτει αυτή η διάταξη είναι όσες θεωρούνται δημοφιλέστερες για τους ξένους επενδυτές: κεντρικός, βόρειος και νότιος τομέας της Αττικής, Μύκονος, τη Σαντορίνη και Δήμος Θεσσαλονίκης. Σε αυτές τις περιοχές το ελάχιστο όριο για την αξία της κατοικίας που θα πρέπει να αγοράσει ένας ξένος επενδυτής, ώστε να πάρει τη «Χρυσή Βίζα» είναι πλέον τα 500.000 ευρώ. Μάλιστα, αυτό το όριο πρέπει να καλυφθεί μόνο με μία αγορά ακινήτου και αγορές περισσότερων ακινήτων μικρότερης αξίας.

Ενόψει της καθιέρωσης του νέου, ελάχιστου ορίου, το 2022 είχε καταγραφεί «έκρηξη» επενδύσεων σε ακίνητα από επενδυτές που ήθελαν να κάνουν αγορές ακινήτων αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσό που επενδύθηκε συνολικά το 2022 στα ακίνητα για «Χρυσή Βίζα» ανήλθε στα 692 εκατ. ευρώ και αποτέλεσε, όπως έχει επισημάνει η Τράπεζα της Ελλάδος, μία από τις σημαντικότερες προωθητικές δυνάμεις που έφεραν αύξηση στις τιμές των κατοικιών.

Ωστόσο, ακόμη και μετά από αυτή τη μεγάλη αύξηση των αγοραπωλησιών είχαν μείνει στο τέλος του 2022 περισσότερες από 3.500 εκκρεμείς αιτήσεις, οι περισσότερες για ακίνητα αξίας έως 250.000 ευρώ στις περιοχές υψηλής ζήτησης όπου επιβλήθηκε το νέο ελάχιστο όριο επένδυσης. Μάλιστα, παρότι δόθηκε παράταση έως το τέλος Ιουλίου 2023 για την ολοκλήρωση των εκκρεμών συναλλαγών, μεγάλος αριθμός αγοραπωλησιών δεν ολοκληρώθηκαν και αυτό οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση να δώσει μια παράταση... στην παράταση, δίνοντας μάλιστα τη δυνατότητα στους επενδυτές να «καπαρώσουν» τις αγορές τους μόνο με καταβολή προκαταβολής 10%, αλλά και να επιλέξουν άλλα ακίνητα, στην περίπτωση που δεν μπορέσουν να ολοκληρώσουν την αρχική τους συναλλαγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από μεσιτικά γραφεία, οι επενδυτές που περιμένουν στην ουρά και θα επωφεληθούν από την παράταση είναι κυρίως Κινέζοι. Άλλωστε, το πρόγραμμα για τη «Χρυσή Βίζα» σε ποσοστό που ξεπερνά το 60% έχει προσελκύσει επενδυτές από την Κίνα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις