Οικονομία

Υποχωρεί ο πληθωρισμός αλλά καλπάζουν οι τιμές των τροφίμων


Οι τελευταίες έρευνες του ΙΕΛΚΑ και άλλων φορέων, δείχνουν ότι οι ανατιμήσεις των τροφίμων δεν θα κοπάσουν άμεσα, αλλά θα συνεχιστούν και το 2024

Καλπάζει η ακρίβεια, με το καλάθι του νοικοκυριού να αυξάνεται με ρυθμό τριπλάσιο του πληθωρισμού, με κινητήριο μοχλό τα τρόφιμα.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε από το 3,4% τον Οκτώβριο, στο 3% τον Νοέμβριο, αλλά ο δείκτης τιμών των τροφίμων αυξήθηκε κατά 9%.

Με δεδομένο ότι τα είδη διατροφής απορροφούν ένα μεγάλο τμήμα του διαθέσιμου εισοδήματος των φτωχότερων νοικοκυριών, αναδεικνύονται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, λόγω της ακρίβειας στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Ενδεικτικές είναι οι ανατιμήσεις στα έλαια-λίπη κατά 31,4%, στα κρέας κατά 8,1%, στα φρούτα κατά 12%, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων κατά 13,3% στα στερεά καύσιμα κατά 9,9%, στα καύσιμα –λιπαντικά κατά 9,9%.

Μάλιστα οι τελευταίες έρευνες του ΙΕΛΚΑ και άλλων φορέων, δείχνουν ότι οι ανατιμήσεις των τροφίμων δεν θα κοπάσουν άμεσα, αλλά θα συνεχιστούν και το 2024.

Αναλυτικότερα, από τη σύγκριση του πληθωρισμού του μηνός Νοεμβρίου 2023 με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2022 προέκυψε αύξηση 3,0% έναντι αύξησης 8,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 με το 2021.

Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα Οκτώβριο, ο πληθωρισμός παρουσίασε μείωση 0,4%, έναντι μηδενικής μεταβολής που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος πληθωρισμός του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2022 - Νοεμβρίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2021 - Νοεμβρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 3,8%, έναντι αύξησης 9,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2021 - Νοεμβρίου 2022 με το δωδεκάμηνο Δεκεμβρίου 2020 - Νοεμβρίου 2021.

Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι η διαμόρφωση του πληθωρισμού στο 3% τον Νοέμβριο προήλθε από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

 • 9,0% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρησοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.
 • 2,6% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
 • 6,4% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
 • 1,5% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
 • 5,5% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικές-οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.
 • 2,8% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στον εξοπλισμό επεξεργασίας ήχου και εικόνας.
 • 3,5% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
 • 4,7% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστείακαφενεία-κυλικεία. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
 • 1,9% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων.

Λίγες οι μειώσεις

Μειώσεις τιμών καταγράφηκαν στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

 • 1,2% στην ομάδα Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στο φυσικό αέριο. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, ηλεκτρισμό, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα.
 • 2,7% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
 • 3,2% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα