Αγορές

Πήρε πάλι ανοδική κατεύθυνση το χρηματιστήριο


Εντυπωσιακή μεταστροφή κλίματος και αλλαγή σκηνικού σημειώνεται στο χρηματιστήριο, μετά τις δύο πρώτες μετεκλογικές συνεδριάσεις που σκόρπισαν απογοήτευση και προκάλεσαν ερωτηματικά για τη στάση και τις διαθέσεις των ξένων funds.

Με ισχυρή ανοδική αντίδραση βασισμένη κυρίως στις τραπεζικές μετοχές, οι δείκτες ανέκτησαν περίπου το ήμισυ του απολεσθέντος εδάφους. Θετική ένδειξη για τη δυναμική της αγοράς η διάχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε μεγάλη γκάμα χαρτιών και η επάνοδος στο προσκήνιο πολλών μετοχών της μεγαλομεσαίας και μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης, με μεγάλο όγκο συναλλαγών.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές επισημαίνουν ότι ήταν μία αναμενόμενη αντίδραση, μετά τις μεγάλες απώλειες του προηγούμενου διημέρου. Όπως υποστηρίζουν, οι απώλειες αυτές οφείλονται κυρίως σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και δεν αντανακλούν αναθεώρηση προβλέψεων-εκτιμήσεων των ξένων επενδυτών για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά την κυβερνητική αλλαγή.

Η στάση των  επιθετικών funds θα είναι τις επόμενες εβδομάδες καθοριστική παράμετρος για τη διαμόρφωση κλίματος και τάσης στο ΧΑ.
 Αναλυτές εκτιμούν ότι  η ανάκαμψη θα συνεχισθεί,  ενώ η μεταβλητότητα θα αυξάνεται τις επόμενες μέρες, καθώς ο ΓΔ θα οδεύει προς τη «διακεκαυμένη ζώνη» των 895-900 μονάδων, όπου θα συναντήσει ισχυρή αντίσταση

Μετοχές και δείκτες

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,50% στις 861,57 μονάδες, απομακρυνόμενος σε απόσταση ασφαλείας από την περιοχή βραχυχρόνιας στήριξης. Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε μεταξύ 838,32 μονάδων (-0,27%) και 864,16 (+2,81%).

Ο FTASE25  της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,81%, τερματίζοντας στις 2.150,64 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πραγματοποίησε εντυπωσιακό άλμα +4,55%, σημειώνοντας υψηλό ημέρας +5,13%. Την καλύτερη επίδοση στον κλάδο σημείωσε η  Attica Bank (+18,5%),  που είχε υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες στο διήμερο της πτώσης. Πειραιώς +7,6%, Εθνική +4,5%, Alpha +4,3%, Eurobank +3,5%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΔΕΗ +6,2%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +4,4%, Motor Oil +4%, Ελλάκτωρ +3,6%, ΕΛΠΕ +3,2%, Lamda +3%.
Στο κόκκινο μόνον η Coca-Cola (-1,3%), που ψαλίδισε τα κέρδη του δείκτη FTASE25.

Διαβάστε επίσης