Αγορές

Ρευστό σκηνικό στο χρηματιστήριο, σταθεροποίηση στα ομόλογα


Ανοδική αντίδραση εκδηλώνεται στο χρηματιστήριο, μετά τις μεγάλες απώλειες που κατέγραψαν μετοχές και δείκτες στις δύο πρώτες μετεκλογικές συνεδριάσεις. Είναι μία αναμενόμενη εξέλιξη που βελτιώνει το ψυχολογικό κλίμα και αμβλύνει ανησυχίες, χωρίς να προδιαγράφει τη συνέχεια.

Σταθεροποιητικά κινούνται τα ομόλογα, μετά τις πιέσεις που δέχθηκαν τον προηγούμενο διήμερο και την απομάκρυνση των αποδόσεων τους από τα ιστορικά χαμηλά. Οριακά ανεβαίνει αυτή την ώρα η απόδοση του 5ετούς στο 1,272%, περίπου μιάμιση μονάδα από χθες. Του 10ετούς υποχωρεί κατά 1,5 μ.β. στο 2,188%

Η συνολική εικόνα στο χρηματιστήριο δείχνει ότι οι ισορροπίες δεν έχουν αποκατασταθεί και το σκηνικό μπορεί να διαφοροποιηθεί αισθητά τις επόμενες ώρες – και σίγουρα τις επόμενες μέρες.

Τα διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια που «έπαιξαν» στην προοπτική επικράτησης της ΝΔ, κατοχύρωσαν μέρος των κερδών τους  και περιμένουν τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης, η οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη με το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και τις ανάγκες που θα δημιουργήσει η προσπάθεια επίτευξης υψηλών πλεονασμάτων.

Η στάση των  επιθετικών funds θα είναι τις επόμενες εβδομάδες καθοριστική παράμετρος για τη διμόρφωση κλίματος και τάσης στο ΧΑ.

Μετοχές και δείκτες

Προς το παρόν όλοι οι δείκτες κινούνται ανοδικά σε περιορισμένο εύρος διακύμανσης, με μικρά κέρδη.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,75%, στις 847 μονάδες,  απομακρυνόμενος σε απόσταση ασφαλείας από την περιοχή βραχυχρόνιας στήριξης.
Ο FTASE25  της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει οριακή μεταβολή +0,20%  στις 2.116,5 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει περίπου 0,70%, ενώ στα πρώτα λεπτά των συναλλαγών πήγε +2,40%. Προηγείται με +8,5% η Attica Bank,  που είχε υποστεί τις μεγαλύτρες απώλειες στο διήμερο της πτώσης. Πειραιώς +4%, Alpha +3%,  Εθνική +2,2%, Eurobank +1,7%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ανακάμπτουν Lamda και ΔΕΗ (=5,2% και  +4% αντίστοιχα). Ακολουθούν  ΑΔΜΗΕ και Σαράντης +2,4%,  Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Aegean +2%.

Στο κόκκινο μόνον η Coca-Cola (-1%), που ψαλιδίζει τα κέρδη του δείκτης FTASE25.

 

Διαβάστε επίσης