Αγορές

Καταιγίδα στο χρηματιστήριο – Δύσπιστες οι αγορές με τη νέα κυβέρνηση


Καταιγίδα σαρώνει το χρηματιστήριο, παρασύροντας στο βυθό μετοχές και δείκτες. Διαψεύδονται παταγωδώς οι προσδοκίες ότι η εκλογική νίκη της ΝΔ  και η ανάδειξη κυβέρνησης «φιλικότερης προς την επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα», θα έδινε συνέχεια στο παρατεταμένο ράλι των προηγούμενων εβδομάδων. Κατακόκκινο το ταμπλό του ΧΑ, μεγάλες απώλειες καταγράφουν στο διήμερο όλα τα blue chips, εντάθηκαν σήμερα οι πιέσεις, στο -6,4% βυθίστηκαν οι τραπεζικές μετοχές.

Αρνητική εικόνα και στην αγορά ελληνικών ομολόγων, που αλλάζει κατεύθυνση και οι αποδόσεις ανακάμπτουν, απομακρυνόμενες από τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά.

Τα διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια που «έπαιξαν» στην προοπτική επικράτησης της ΝΔ, προτιμούν να κατοχυρώσουν τώρα τα βραχυχρόνια κέρδη τους, παρά να επωμισθούν το ρίσκο νέων τοποθετήσεων ή να κυνηγήσουν υψηλότερες αποδόσεις, περιμένοντας τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης. Η στρατηγική τους είναι στη λογική του «αγόραζε στην προσδοκία, πούλα στο γεγονός».

Μετά την ευφορία που προκάλεσε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και η βεβαιότητα νίκης της ΝΔ, οι αγορές αντιμετωπίζουν τώρα με σκεπτικισμό τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας υπό την νέα κυβέρνηση, η οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη με το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και τις ανάγκες που θα δημιουργήσει η προσπάθεια επίτευξης υψηλών πλεονασμάτων.

Τα βλέπουν «ρόδινα», αλλά... πουλάνε

Ενώ λοιπόν οι αναλυτές διεθνών οίκων επιδίδονται σε πλειοδοσία αισιόδοξων προβλέψεων μετά πολλών επαίνων για τη «φιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη», από τα διπλανά γραφεία οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων δίνουν εντολές μαζικής πώλησης  ελληνικών μετοχών και ομολόγων.

Οι ρευστοποιήσεις προκαλούν δραματική υποχώρηση των τιμών των μετοχών, πιέζοντας όλο και πιο χαμηλά τους δείκτες. Κοντά στα χαμηλά ημέρας τερμάτισαν σήμερα ο ΓΔ και ο τραπεζικός.  Χρηματιστηριακοί παράγοντες και  αναλυτές εκτιμούν ότι η πτώση θα συνεχισθεί σε ορίζοντα εβδομάδων, με πρόσκαιρες ανοδικές αντιδράσεις.

 Επόμενη περιοχή στήριξης οι 850 μονάδες και χαμηλότερα οι 810.

Μετοχές και δείκτες

Ολοι οι δείκτες κινήθηκαν σήμερα πτωτικά, διολισθαίνοντας συνεχώς χωρίς να εκδηλωθεί ουσιαστική αντίδραση.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 4,28%, κλείνοντας στις 840,58 μονάδες, στα χαμηλά ημέρας.
Ο FTASE25  της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 4,12%, τερματίζοντας στις 2.112,37 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πραγματοποίησε δραματική "βουτιά" στο  -6,41%, ενώ λίγο πριν από το κλείσιμο πήγε -6,58%.

Ολες οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης τερμάτισαν στο κόκκινο. Σε δίνη πιέσεων βρέθηκαν μετοχές όλων των κλάδων - ακόμη και η Lamda, που υποτίθεται ότι με κυβέρνηση ΝΔ θα μπορέσει να υλοποιήσει χωρίς εμπλοκές και καθυστερήσεις το project του Ελληνικού.

Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν: Πειραιώς -10,3%,  Alpha Bank, Lamda και ΔΕΗ -7%, Ελλάκτωρ -6%, Jumbo -5,6%, Φουρλής -5,2%, Eurobank και Σαράντης -5%,  Εθνική Τράπεζα, Motor Oil και ΕΧΑΕ -4,6%.

Πάνω από 3% έχασαν ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, Cenergy -3,3% , ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Διαβάστε επίσης