Παγκόσμια -και όχι μόνο ελληνική- πληγή φαίνεται ότι αποτελούν τα τροχαία δυστυχήματα, στερώντας κάθε μέρα τη ζωή σε τουλάχιστον 3.700 άτομα σ' όλο τον πλανήτη.
«Περίπου 3.700 πατέρες, μητέρες, αδελφοί, αδερφές, υιοί, κόρες, φίλοι και συνάδελφοι χάνονται στους δρόμους του κόσμου κάθε μέρα» δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων.
Κατά τον ίδιο, άλλωστε, τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα αποτελούν κύριο λόγο ανησυχίας για την παγκόσια υγεία και την παγκόσμια ανάπτυξη. Κι αυτό, διότι αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου για παιδιά και ενήλικες ηλικίας από 5 έως 29 ετών.
Παράλληλα, το 90% των θυμάτων ζουν ή εργάζονται σε χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος, με μόλις το 10% των νεκρών να αφορά τις πλούσιες χώρες.
Σ' αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής του ΟΗΕ υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος οδικής ασφάλειας. «Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να πετύχουμε μέχρι το 2030 τον φιλόδοξο στόχο της μείωσης κατά 50% των θανάτων και των τραυματισμών στον δρόμο».
Δεν παρέλειψε δε, να αναδείξει ότι οι συμβάσεις των Ηνωμένων Εθνών για την οδική ασφάλεια είναι κρίσιμη σημασίας προκειμένου οι χώρες να αντιμετωπίσουν τις κύριες αιτίες των ατυχημάτων.
Στην κατεύθυνση αυτή, χαιρέτισε το πρόσφατο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης, η οποία ανακήρυξε μία δεύτερη 10ετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια από το 2021 μέχρι το 2030, και ζήτησε την υποστήριξη των προσπαθειών του ειδικού απεσταλμένου για την Οδική Ασφάλεια, καθώς και του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Οδική Ασφάλεια.