Χρηστικά

Αγριεύει ο πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής με τους «κομάντο» της ΔΕΟΣ


Η νέα ελεγκτική μονάδα της ΑΑΔΕ θα σαρώνει τραπεζικούς λογαριασμούς, περιουσιακά στοιχεία, διαδίκτυο, προκειμένου να εντοπίσει απάτες, διαφθορά, τοκογλυφία, ξέπλυμα χρήματος

Αγριεύει ο πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής του λαθρεμπορίου, του βρώμικου χρήματος, της απάτης και της τοκογλυφίας, με τους Ράμπο της ΔΕΟΣ, της νέας ελεγκτικής υπηρεσίας της ΑΑΔΕ, να εξορμούν από σήμερα, ελέγχοντας τα πάντα.

Πρόκειται για τη νέα γενική διεύθυνση με τίτλος «Δυνάμεις Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών» στην οποία μεταφέρθηκε το παλαιό ΣΔΟΕ, με στόχο την ενοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών, καθώς η νέα υπηρεσία θα έχει πανελλαδική εμβέλεια.

Η ΔΕΟΣ αναλαμβάνει τον σχεδιασμό, τον συντονισμό και την υλοποίηση σύνθετων και στοχευμένων ελέγχων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου, της απάτης, της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα και της τοκογλυφίας, σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή.

Οι ελεγκτές της ΔΕΟΣ, θα έχουν και ανακριτικά καθήκοντα, ενώ απέναντί τους δεν θα ισχύει κανένα επαγγελματικό, τραπεζικό ή άλλο απόρρητο.

Με βάση την ανάλυση κινδύνου και τη δράση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, παρεμβαίνει οργανωμένα και αποφασιστικά στους τομείς όπου εντοπίζονται αυξημένα φαινόμενα παραβατικότητας.

Οι πληροφορίες για τις ύποπτες οικονομικές συναλλαγές, θα αντλούνται από κάθε πηγή, όπως το Taxis, τον ΕΦΚΑ, το ΓΕΜΗ, τις τράπεζες, καθώς επίσης και από καταγγελίες ή από δημοσιεύματα στον Τύπο και αναρτήσεις στα social media.

Συγχρόνως, συγκροτήθηκε ειδικό τμήμα Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων, με σκοπό τον έλεγχο της νομιμότητας των διακινούμενων κεφαλαίων και χρηματοοικονομικών επενδύσεων.

Τι και πώς θα ελέγχει

Ειδικότερα στις αρμοδιότητες της νέας ελεγκτικής αρχής είναι: 

  1. Η έρευνα, η αποκάλυψη και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων, του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών.
  2. Η έρευνα και η μελέτη νέων μεθόδων διάπραξης φοροδιαφυγής / φοροαποφυγής, για περαιτέρω επεξεργασία και μελλοντική αξιοποίηση.
  3. Η δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων, σε ειδικές περιπτώσεις διασφάλισης συμφερόντων του Δημοσίου ή σε περιπτώσεις μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής.
  4. Η έρευνα και ο εντοπισμός περιουσιακών στοιχείων φυσικών και νομικών προσώπων που φοροδιαφεύγουν ή που προέρχονται από λαθρεμπορία.
  5. Η διενέργεια ερευνών για την καταπολέμηση περιπτώσεων απάτης στον ενδοκοινοτικό Φ.Π.Α. σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή σε κάθε είδους νομικές οντότητες σε όλη την επικράτεια, με έμφαση στον εντοπισμό και στην απενεργοποίηση του ενδοκοινοτικού Α.Φ.Μ. εξαφανισμένων εμπόρων, καθώς και τον εντοπισμό και την εξάρθρωση κυκλωμάτων κυκλικής απάτης (carousel fraud).
  6. Η συνεργασία με άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και με τις αντίστοιχες μονάδες ή υπηρεσίες άλλων χωρών στο πλαίσιο διερεύνησης υποθέσεων απάτης στον ενδοκοινοτικό Φ.Π.Α.
  7. Η υποβολή μηνυτήριων αναφορών στον αρμόδιο Εισαγγελέα για υποθέσεις φοροδιαφυγής που έχουν ολοκληρωθεί.
  8. Η διενέργεια επανελέγχου ή ελέγχου σε χρήση/φορολογικό έτος/υπόθεση που, ενώ έχει ελεγχθεί/περαιωθεί προκύπτουν νέα/συμπληρωματικά στοιχεία ή πληροφορίες ή στοιχεία βάσει της αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής από φορολογικές ή τελωνειακές αρχές άλλων Κρατών-Μελών της ΕΕ ή τρίτων χωρών.
  9. Η επανάληψη διαδικασίας για έκδοση πράξεων προσδιορισμού φόρου, τέλους, εισφοράς ή επιβολής προστίμων και λοιπών καταλογιστικών πράξεων, λόγω ακύρωσης αυτών για νομική ή τυπική πλημμέλεια, με βάση δικαστική απόφαση ή απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, για πράξεις που έχουν εκδοθεί, κατόπιν ελέγχου, από την ΜΕΦΕΛ.
  10. Η διενέργεια μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης για την εξακρίβωση της ορθής εφαρμογής της φορολογικής νομοθεσίας, εντός και εκτός των επιχειρήσεων, μερικών ελέγχων, ιδίως, στους παρακρατούμενους και στους επιρριπτόμενους φόρους, με έμφαση στον Φ.Π.Α.
  11. Η διενέργεια φορολογικών ελέγχων στη διακίνηση, στη διαμετακόμιση, στις εισαγωγές και στις εξαγωγές, στον εφοδιασμό και στη διάθεση των προϊόντων που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.).
  12. Η διενέργεια ελέγχων σε πλοία παντός είδους, μέσα στα χωρικά ύδατα, για φοροδιαφυγή/φοροαποφυγή και για την ανακάλυψη παράνομης διακίνησης.
  13. Η διενέργεια ερευνών σε υποθέσεις για τις οποίες υπάρχει υποψία σοβαρής φορολογικής απάτης ή εκτεταμένης φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής, κατά παράβαση της φορολογικής νομοθεσίας.
  14. Ο εντοπισμός και η εξάρθρωση κυκλωμάτων που αποσκοπούν στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή/φοροαποφυγή, με συνέπεια την απώλεια δημοσίων εσόδων από φόρους και τέλη.
  15. Η συνεργασία με τις αντίστοιχες συναρμόδιες Υπηρεσίες της χώρας και η διεθνής συνεργασία με χώρες της Ε.Ε. ή τρίτες χώρες, για τη διερεύνηση και την εξάρθρωση κυκλωμάτων φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα