Αγορές

Οι τράπεζες κοκκίνισαν το χρηματιστήριο


Οι τραπεζικές μετοχές γίνονται πάλι "βαρίδι" στο χρηματιστήριο, πιέζοντας χαμηλότερα τους δείκτες και παρασύροντας την αγορά σε πτωτική τροχιά. Το ψυχολογικό κλίμα επιδεινώνεται και το αγοραστικό ενδιαφέρον ατονεί, όπως δείχνει και η καθίζηση του ημερήσιου τζίρου στα 31,5 εκατ. ευρώ.

Αντικείμενο προβληματισμού οι εξελίξεις στο μέτωπο της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης, που δημιουργούν κινδύνους γενικότερης "ανάφλεξης" στην περιοχή, αυξάνοντας το ρίσκο στο χρηματιστήριο. Αρνητικός καταλύτης και οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, που επηρεάζουν πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους.

Αρνητική επίδραση στην αγορά είχαν και οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις του ΔΝΤ, που χαμηλώνει τον πήχυ ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ενώ προειδοποιεί για "έκρηξη" χρέους

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά δεν έχει αποκτήσει σαφή τάση. Κυρίαρχο στοιχείο και τις επόμενες μέρες θα είναι η μεταβλητότητα, ενώ στο επίκεντρο της προσοχής θα παραμείνουν οι τραπεζικές μετοχές, που συνεχίζουν να δίνουν κατεύθυνση  στο ΧΑ.

Ως θετική ένδειξη ερμηνεύεται η παραμονή του ΓΔ πάνω από την κρίσιμη περιοχή βραχυχρόνιας στήριξης στις 630 μονάδες.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με θετικό πρόσημο στους βασικούς, οι οποίοι όμως πήραν γρήγορα πτωτική κατεύθυνση και σημείωσαν χαμηλά ημέρας περί τις 14:30, ανακάμπτοντας ελαφρώς στη συνέχεια.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι -+0,54% στις 639,77 μονάδες, γύρισε στο κόκκινο μέχρι -0,95% και έκλεισε με απώλειες 0,55% στις 632,81 μονάδες.

Κατά 0,75% υποχώρησε ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τερματίζοντας στις 1.497,3 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε +1,09% στα πρώτα λεπτά των συναλλαγών, γύρισε καθοδικά στο κόκκινο και τερμάτισε σε απόλυτο χαμηλό ημέρα με απώλειες 2,14%. Eurobank -2,8%, Εθνική -2%, Alpha και Attica -1,8%, Πειραιώς -1,3%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +1,7%, Σαράντης +1,2%, Aegean και Lamda +1%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +0,8%. Με τις μεγαλύτερες απώλειες Motor Oil -2,5%, Jumbo -2,3%, ΟΤΕ και Βιοχάλκο -1,1%, Φουρλής και Ελλάκτωρ -0,8%.

 Στα mid caps συνέχισε την κούρσα ο Αβαξ με +3,4%. Ολυμπιακή Τεχνική +1,7%, Πλαστικά Θράκης +1%, ΕΥΑΘ +0,8%.

Στο κόκκινο Ικτίνος και Intercontinental -1,7%, MIG -1,5%, Intracom -0,8%.

Διαβάστε επίσης