Αγορές

«Τορπίλη Ερντογάν» στο χρηματιστήριο, τράπεζες -5,5%


 «Τορπίλη» για το ελληνικό χρηματιστήριο αποδεικνύονται οι κινήσεις της Τουρκίας σε ανατολική Μεσόγειο-νότιο Αιγαίο, που αυξάνουν πάλι την ένταση στην περιοχή, δημιουργώντας κινδύνους γενικότερης "ανάφλεξης"

Το αυξανόμενο γεωπολιτικό ρίσκο προκαλεί ξαφνική καταιγίδα στο ΧΑ,  βυθίζοντας μετοχές και δείκτες, ενώ το ψυχολογικό κλίμα επιδεινώνεται και οι προσδοκίες υποχωρούν.

Προσπαθώντας να περιορίσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο, ξένα funds, διαχειριστές χαρτοφυλακίων και μεμονωμένοι επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις που οδηγούν την αγορά σε πτωτικό σπιράλ

Στις επιπτώσεις της κλιμακούμενης έντασης στα ελληνοτουρκικά προστίθεται η αρνητική επίδραση από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, που  αναγκάζουν την κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων, με αναπόφευκτες επιπτώσεις στην οικονομία, στα δημοσιονομικά και σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους.

Ενώ λοιπόν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η εικόνα βελτιώνεται (DAX +0,55%) και στη Wall Street διαμορφώνεται ανοδική τάση (Dow Jones +0,60%, Nasdaq +1,55%), στο ΧΑ όλοι οι δείκτες τερμάτισαν σήμερα στα χαμηλά ημέρας, καταγράφοντας μεγάλες απώλειες.

Η καταιγίδα έπληξε πρωτίστως τις τραπεζικές μετοχές, που αποδεικνύονται εξαιρετικά "ευαίσθητες" και ευάλωτες στην αλλαγή κλίματος, συνεχίζοντας να δίνουν κατεύθυνση στην αγορά.

Μετοχές και δείκτες

Από το ξεκίνημα της συνεδρίασης όλοι οι δείκτες πήραν καθοδική κατεύθυνση, διολισθαίνοντας χωρίς ουσιαστική αντίδραση.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι --2,16% στις 636,19 μονάδες και έκλεισε στις 637,39, υποχωρώντας κατά 2,16%. Κρίσιμη θα είναι η αυριανή συνεδρίαση, με πρώτο ζητούμενο την παραμονή του ΓΔ πάνω από τη στήριξη των 630 μονάδων, ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες περαιτέρω καταβύθισης.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 2,34%, τερματίζοντας στις 1.511,65 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε ενδοσυνεδριακό χαμηλό -5,90% και έκλεισε με απώλειες 5,40%, στις 297,02 μονάδες. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου, πλην της Τρ. Ελλάδος (+0,7%). Εθνική -6,6%, Eurobank --6%, Attica Bank -5,4%%, Alpha -4,2%, Πειραιώς -3,9%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips οριακά με θετικό πρόσημο μόνο η Coca-Cola (+0,2%) και ο ΟΤΕ (+0,1%).Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν ΔΕΗ και ΕΧΑΕ -4,1%, Βιοχάλκο και Ελλάκτωρ -3,9%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -3,5%, ΑΔΜΗΕ και Μυτιληναίος -3,2%, Aegean -3%, ΟΠΑΠ και Lamda -2,5%.

Στα mid caps με θετικό πρόσημο μόνο η Intercontinental (+0,8%). Με τις μεγαλύτερες απώλειες Intracom -6,4%, MIG -5,5%, Profile και η Ιντρακάτ -4%.  Cenergy -3%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα