Αγορές

Οι τράπεζες δίνουν κέρδη στο ΧΑ, συνεχίζεται η ανάκαμψη


Χωρίς… τυμπανοκρουσίες και με χαμηλό τζίρο συνεχίζεται η ανάκαμψη της χρηματιστηριακής αγοράς, με κινητήριο μοχλό τις τραπεζικές μετοχές, που βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής και δίνουν τον τόνο στις συναλλαγές.
Βασικός καταλύτης οι προσδοκίες  για εξεύρεση αποτελεσματικής λύσης στο πρόβλημα  των κόκκινων δανείων, που συνιστά απειλή για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.
 Αρνητική ένδειξη ο χαμηλός τζίρος (μόλις 22 εκατ. ευρώ), που δείχνει ότι τα μεγάλα χαρτοφυλάκια παραμένουν αδρανή.

Θετική εικόνα στην αγορά ελληνικών ομολόγων, όπου οι αποδόσεις παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες στα επίπεδα της Παρασκευής, ενώ τα χρεόγραφα  όλων των άλλων χωρών της Ευρωζώνης δέχονται ισχυρές πιέσεις.

Στο χρηματιστήριο επιβεβαιώνονται οι προσδοκίες που δημιούργησε η συνεδρίαση της Παρασκευής, κατά την οποία δοκιμάσθηκαν με επιτυχία τα νέα επίπεδα στηρίξων.

Κόκκινα δάνεια και εκλογές

Δύο είναι τα κεντρικά θέματα που διαμορφώνουν κλίμα και τάση: Οι προωθούμενες λύσεις για το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και οι πολιτικές εξελίξεις που θα υπαγορεύσουν τον χρόνο διεξαγωγής εκλογών.
Με εύλογο ενδιαφέρον αναμένεται το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των τραπεζών, για την οριστικοποίηση του σχεδίου ρυθμίσεων που θα διαδεχθούν τον νόμο Κατσέλη.

Τα τεκταινόμενα στο μέτωπο των κόκκινων δανείων και οι υπό διαμόρφωση τελικές διατάξεις  προστασίας των δανειοληπτών πρώτης κατοικίας, επηρεάζουν άμεσα τις τραπεζικές μετοχές – οι οποίες παραμένουν βαρόμετρο της αγοράς.

Θετική ήταν η επίδραση σημερινής έκθεσης της UBS, η οποία άρχισε να καλύπτει/παρακολουθεί τις ελληνικές τράπεζες – ένδειξη αυξανόμενου ενδιαφέροντος και αισιόδοξων προβλέψεων για την πορεία τους. Ο ελβετικός οίκος εκτιμά ότι δεν υπάρχει κίνδυνος νέων ανακεφαλαιοποιήσεων – με εξαίρεση ίσως την Τράπεζα Πειραιώς, για την οποία υποστηρίζει ότι θα χρειασθεί κεφάλαια. Διατυπώνει όμως την άποψη ότι η μεταφορά των NPEs σε SPV θα έχει κεφαλαιακό αντίκτυπο 6 δισ. ευρώ  συνολικά στις ελληνικές τράπεζες.
 Η αρνητική εκτίμηση για την Τρ. Πειραιώς είχε άμεσο αντίκτυπο στη μετοχή της, που κατέγραψε απώλειες 4,2% κόντρα στη γενική τάση.

Μετοχές και δείκτες

Οι μετοχές των τραπεζών ξεκίνησαν σήμερα από το κόκκινο και εν συνεχεία ανέκαμψαν γρήγορα, σημειώνοντας υψηλά ημέρα περί το μέσον της συνεδρίασης. Τελικά διατήρησαν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους.
Ο κλαδικός τους δείκτης πήγε +3,41% και τερμάτισε +2,65% στις 411,21 μονάδες. Κατά τις εκτιμήσεις αναλυτών, σν παραμείνει πάνω από τις 403 το επόμενο διήμερο,  θα είναι πολύ μεγάλες οι πιθανότητες συνέχισης της ανοδικής κίνησης.
Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,72%, κλείνοντας  στις  654,57 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά πήγε μέχρι τις 657,36  προσεγγίζοντας την κρίσιμη περιοχή των 657-664,  που η υπέρβαση της αποτελεί προϋπόθεση για το άνοιγμα νέου ανοδικού κύκλου.
Ανοδο 0,95% σημείωσε ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 1.724,14 μονάδες.

Στα blue chips πρώτη σε απόδοση η Alpha με +5%. Ακολούθησαν Ελλάκτωρ +4,5%,  Jumbo +2,8%, Εθνική και Βιοχάλκο +2,6%, ΟΠΑΠ και Φουρλής +2,3%, Aegean +1,4%, Eurobank  +1%.
Στο κόκκινο με τις μεγαλύτερες απώλειες Πειραιώς -4,2%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,3%, Τιτάν και Σαράντης -1,1%, Motor Oil -0,5%.

Στα mid caps Ανεμος +4%, Intracom +3,6%, Ιντρακάτ +2,9%., Κρι-Κρι και Πλαστ. Θράκης +2,3%.

Στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίησε ξεχώρισε η Σελόντα (+12,2%), που πραγματοποιεί παρατεταμένο ράλι, έχοντας κερδίσει 110%(!) από τις αρχές του έτους, όταν σημείωσε ιστορικά χαμηλά.

Διαβάστε επίσης