Αγορές

Κέρδη στο χρηματιστήριο με μοχλό τις τράπεζες


Το χρηματιστηριακό κλίμα βελτιώνεται διεθνώς, οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται ανοδικά και το ΧΑ ακολουθεί, με «καύσιμο» τις προσδοκίες  για εξεύρεση αποτελεσματικής λύσης στο πρόβλημα  των κόκκινων δανείων, που συνιστά απειλή για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Θετική εικόνα και στην αγορά ομολόγων, με τις αποδόσεις των ελληνικών να κινούνται σατα επίπεδα της Παρασκευής.

Στο χρηματιστήριο επιβεβαιώνονται οι ενδείξεις που είχαν εμφανισθεί στην τελευταία συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας, όπου επιβεβαιώθηκε η ανοδική δυναμική της αγοράς και δοκιμάσθηκαν με επιτυχία τα νέα επίπεδα στηρίξων.

Δύο είναι τα κεντρικά θέματα που διαμορφώνουν κλίμα και τάση: Οι προωθούμενες λύσεις για το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και οι πολιτικές εξελίξεις που θα υπαγορεύσουν τον χρόνο διεξαγωγής εκλογών.

Με εύλογο ενδιαφέρον αναμένεται το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των τραπεζών, για την οριστικοποίηση του σχεδίου ρυθμίσεων που θα διαδεχθούν τον νόμο Κατσέλη.

Τα τεκταινόμενα στο μέτωπο των κόκκινων δανείων και οι υπό διαμόρφωση τελικές διατάξεις  προστασίας των δανειοληπτών πρώτης κατοικίας, επηρεάζουν άμεσα τις τραπεζικές μετοχές – οι οποίες παραμένουν βαρόμετρο της αγοράς.

Σήμερα οι μετοχές των τραπεζών κινούνται ανοδικά, οδηγώντας την αγορά σε τροχιά περαιτέρω ανάκαμψης. Ο κλαδικός τους δείκτης ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 3,10% και βρίσκεται στις 413 μονάδες, σε υψηλό ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 1,10% στις  657 μονάδες, προσεγγίζοντας την κρίσιμη περιοχή των 657-664,  που η υπέρβαση της αποτελεί προϋπόθεση για το άνοιγμα νέου ανοδικού κύκλου.

Περίπου 1,30% κερδίζει ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 1.731 μονάδες.

Στα blue chips προηγούνται Alpha +4,7%,  Ελλάκτωρ +3,5%,  Εθνική και Jumbo +3%, Πειραιώς και Βιοχάλκο +2,6%, Eurobank  και Φουρλής +1,9%. Στο κόκκινο μόνον Τιτάν (-0,6%) και Μυτιληναίος (-0,3%).

Διαβάστε επίσης