Αγορές

Οι τράπεζες (+4,1%) «γύρισαν το παιχνίδι» στο χρηματιστήριο


Μια ισχυρή ανοδική αντίδραση μετά από 4 μέρες απωλειών αποκαθιστά το καλό κλίμα  στο χρηματιστήριο, αναθερμαίνοντας τις προσδοκίες για συνέχιση της ανοδικής κίνησης πάνω από τις 875 μονάδες, που αποδεικνύονται μέχρι τώρα απροσπέλαστη αντίσταση.
 Στα απόλυτα υψηλά ημέρας τερμάτισαν σήμερα οι βασικοί δείκτες του ΧΑ, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις αναλυτών και τις προσδοκίες βραχυχρόνιων παικτών που έριξαν χθες χρήμα στην αγορά, περιορίζοντας την πτώση σε απολύτως διαχειρίσιμα όρια.

Το κλίμα βελτιώνεται αλλά οι διαταραχθείσες ισορροπίες δεν έχουν αποκατασταθεί και η αβεβαιότητα υποβόσκει. Αναλυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ επισημαίνουν ότι  η αγορά δεν έχει αποκτήσει κατεύθυνση και ότι  η σημερινή αντίδραση δεν αποτελεί πρόκριμα για τη συνέχεια.

Τις επόμενες μέρες θα φανεί αν πρόκειται για πρόσκαιρη τεχνική αντίδραση, ή αν  οι βασικοί δείκτες επανέρχονται σε ανοδική τροχιά, με προοπτική υπέρβασης των 875 μονάδων και περαιτέρω κίνησης προς τα υψηλά έτους.

Σε αισιόδοξες προβλέψεις συνηγορεί η ιδιαίτερα θετική εικόνα που διαμορφώνεται σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στη Wall Street, όπου καταγράφονται σήμερα νέα ιστορικά ρεκόρ. Η βελτίωση του χρηματιστηριακού κλίματος διεθνώς ίσως συντελέσει στην ενεργοποίηση αγοραστικών εντολών που θα δώσουν αύριο περαιτέρω ώθηση στην ελληνική αγορά.

Το ΧΑ ακολούθησε σήμερα τη διεθνή τάση, χωρίς να δώσει ιδιαίτερη σημασία  στην «μια στο καρφί και μια στο πέταλο» έκθεση της  Κομισιόν, που χαμηλώνει τον πήχυ ανάπτυξης για την Ελλάδα, εκτιμώντας όμως ότι θα επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Αντιπαρήλθε επίσης το επικοινωνιακό show της «εφόδου» της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες, για να διερευνήσει αν ακολουθούν πρακτικές καρτέλ στις χρεώσεις.

Οι τραπεζικές μετοχές πρωταγωνίστησαν στη σημερινή ανοδική αντίδραση-ανάκαμψη και εκτιμάται ότι θα παραμείνουν στο προσκήνιο τις επόμενες μέρες, δίνοντας κατεύθυνση στο ΧΑ.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,12% στις 869,47 μονάδες, έχοντας κινηθεί μεταξύ 859,12 μονάδων (-0,08%) και 870,22 (+1,21%).
Ο FTASE25 Της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 1,45%,  τερματίζοντας στις 2.159,69 μονάδες.

Στο απόλυτο υψηλό ημέρας τερμάτισε ο τραπεζικός δείκτης, με εντυπωσιακό άλμα +4,11% στις 855,06 μονάδες. Πρώτη σε απόδοση η Eurobank με +5,2%. Ακολούθησαν Alpha +4,3%, Πειραιώς +3,7%, Attica +3%, Εθνική +2,5%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Ελλάκτωρ +3,6%,  Jumbo +2,9%,  Aegean +1,7%,  ΟΠΑΠ και Βιοχάλκο +1,4%, ΔΕΗ +1,2%.
 και Τιτάν και Lamda +1,1%,  Βιοχάλκο +1%, Coca-Cola +0,6%.
Μόνο 4 μετοχές έκλεισαν στο κόκκινο, με μικρές απώλειες: Σαράντης -2%, ΟΤΕ -0,6%,  Motor Oil -0,3%, ΑΔΜΗΕ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -0,2%.

Ο ημερήσιος τζίρος ήταν 52,6 εκατ. ευρώ,  συν 8,2 εκατ. σε προσυμφωνημένες μεταβιβάσεις πακέτων.

Διαβάστε επίσης