Αγορές

Ανοδική αντίδραση στο χρηματιστήριο, ανακάμπτουν οι τράπεζες


Στα βήματα του βασικού σεναρίου τεχνικής ανάλυσης κινείται η χρηματιστηριακή αγορά, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις αναλυτών και τις προσδοκίες βραχυχρόνιων παικτών, που έριξαν χθες χρήμα στο σύστημα, αποτρέποντας τη διαγραφόμενη μεγάλη πτώση.

Μετά από τέσσερις μέρες απωλειών, στο ΧΑ εκδηλώνεται σήμερα ισχυρή ανοδική αντίδραση, με κινητήριο μοχλό τις τραπεζικές μετοχές που ανακτούν έδαφος.

Το κλίμα βελτιώνεται αλλά οι διαταραχθείσες ισορροπίες δεν έχουν αποκατασταθεί και η αβεβαιότητα υποβόσκει. Αναλυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ επισημαίνουν ότι  η αγορά δεν έχει αποκτήσει κατεύθυνση και ότι  η σημερινή αντίδραση δεν  εξαλείφει την πιθανότητα  περαιτέρω διορθωτικής κίνησης.

Τις επόμενες μέρες θα φανεί αν πρόκειται για πρόσκαιρη τεχνική αντίδραση, ή αν  οι βασικοί δείκτες επανέρχονται σε ανοδική τροχιά, με προοπτική υπέρβασης του οχυρού των 875 μονάδων.

Μάλλον αρνητική ένδειξη ο χαμηλός τζίρος, που είναι μόλις 10 εκατ. ευρώ σε μιάμιση ώρα συνεδρίασης (συν 5 ακτ. Σε προσυμφωνημένες μεταβιβάσεις πακέτων).

Η συναλλακτική άπνοια υποδηλώνει στάση αναμονής από πλευράς ξένων χαρτοφυλακίων. Η καλή εικόνα που διαμορφώνεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ίσως συντελέσει στην ενεργοποίηση αγοραστικών εντολών που θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στους δείκτες τις επόμενες ώρες.

Μετοχές και δείκτες

Ολοι οι βασικοί δείκτες κινούνται με θετικό πρόσημο από το ξεκίνημα της συνεδρίασης, ενισχυόμενοι σταδιακά.
Ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο 0,75% αυτή την ώρα και στις 866,4 μονάδες.  Κατά 1% ενισχύεται FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις  2.150,2 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης που έχασε χθες 3,25%, σημειώνει άνοδο  2,75%. Λίγα λεπτά νωρίτερα κατέγραψε υψηλό +3%. Προηγείται η Eurobank με +3,6%. Alpha και Πειραιώς +2,2%, Εθνική και Attica +2%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΔΕΗ +2%, Jumbo και Ελλάκτωρ +1,3%,  Τιτάν και Lamda +1,1%,  Βιοχάλκο +1%, Coca-Cola +0,6%.
Στο κόκκινο με τις μεγαλύτερες απώλειες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1%, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ και Σαράντης -0,6%, Motor Oil -0,3%

Διαβάστε επίσης